reklame for Sheiken Bowling
Menu
President Emmanuel Macron kom til Nice få timer etter angrepet torsdag, som skjedde i 9-tiden. der møtte han byens ordfører Christian Estrosi (til høyre for Macron) og talte til byens befolkning. Foto: Eric Gaillard/Pool via AP/NTB

Nice-angriperen kom til Europa i september

Fransk påtalemyndighet bekrefter at det var en 21 år gammel tunisier som sto bak knivangrepet i en kirke i Nice.

Av NTB | 29.10.2020 23:23:03

Kriminalitet og rettsvesen: To kvinner og en mann ble drept da angriperen tok seg inn i Notre-Dame-kirken i Nice torsdag. Det ene offeret, en 60 år gammel kvinne, fikk hodet skåret av, bekrefter påtalemyndigheten.

En 55 år gammel kirketjener fikk et dypt kutt i halsen og døde også av skadene.

Det tredje offeret var en 44 år gammel kvinne som flyktet ut av kirken etter å ha blitt påført en rekke knivstikk. Hun døde på en restaurant i nabolaget.

Den franske statsadvokaten for antiterror, Jean-François Ricard, bekreftet under en pressekonferanse torsdag kveld hendelsesforløpet og opplyste at angriperen var en 21 år gammel mann fra Tunisia.

Mannen ropte «Allahu akbar» (Gud er den størst) før han ble skutt av politiet, som avfyrte minst 14 skudd mot ham. Tilstanden hans er kritisk, ifølge Ricard.

Mannen reiste deretter til Frankrike, utstyrt med identitetspapirer fra Røde Kors.

Under angrepet hadde han en utgave av muslimenes hellige bok Koranen på seg, samt to telefoner og kniven han benyttet. To andre kniver ble også funnet på stedet, men de var ikke brukt, ifølge Richard.

Tunisiske myndigheter fordømmer angrepet og opplyser at de har innledet en egen etterforskning.

– Enda en gang har et terrorangrep rammet landet vårt. Tre av våre landsmenn har falt i Nice. Det er helt tydelig at det er Frankrike som er angrepet, sa han.

Macron kondolerte overfor katolikker i Frankrike og resten av verden og oppfordret innstendig folk fra alle religioner til å stå sammen og å ikke «gi etter for splittelsens ånd».

– Vi kommer ikke til å gi slipp på våre verdier, sa han.

Den franske presidenten henvendte seg dessuten direkte til innbyggerne i Nice og trakk fram prøvelsene de har vært utsatt for, også gjennom tidligere terrorangrep.

I 2016 ble 86 mennesker drept og 458 såret i et terrorangrep i Nice der en ytterliggående islamist kjørte en lastebil inn i en folkemengde på byens strandpromenade.

Presidenten opplyste under besøket i Nice at landet nå setter inn 4.000 nye soldater for å hindre nye terrorangrep. Fra før deltar 3.000 soldater i antiterrorvirksomhet i Frankrike.

De til sammen 7.000 soldatene skal beskytte skoler og religiøse steder, særlig i forbindelse med allehelgensdag, som i Frankrike feires den 1. november.

Franske politikilder har navngitt mannen som Brahim Aouissaoui, og ifølge Ricard ankom han den italienske øya Lampedusa i slutten av september. Der ble han satt i koronakarantene, før han 9. oktober ble transportert til havnebyen Bari og bedt om å forlate italiensk territorium.

Frankrikes president Emmanuel Macron besøkte selv Notre-Dame-kirken i Nice få timer etter angrepet, som han betegnet som et islamistisk terroristangrep.

Macron viste også til flere pågripelser gjennom dagen, samt et angrep der en vakt ble såret ved et fransk konsulat i Saudi-Arabia.

Torsdagens kirkeangrep har fått Frankrike til å heve beredskapen til høyeste nivå. Fra før er spenningsnivået høyt i kjølvannet av den pågående karikaturstriden, der regjeringen i sterke ordelag har forsvart retten til å trykke karikaturer av den muslimske profeten Muhammed.

(©NTB)

Flere nyheter: