Menu
NHO-direktør Ole Erik Almlid mener det ikke er rom for noen lønnstillegg under årets lønnsoppgjør. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

NHO sier nei til alle lønnstillegg i år

NHO vil ikke gi noe lønnstillegg under forhandlingene i år. De avviser også økninger i minstelønnssatsene.

Av NTB | 26.06.2020 14:49:08

Økonomi og næringsliv: – Vi må stille opp for alle som har mistet jobben sin, eller står i fare for å miste jobben sin. Da er det eneste riktige å si nei til sentrale lønnstillegg, å si nei til økning i minstelønnssatsene og vi oppfordrer også til at det heller ikke gis noen lønnstillegg lokalt i år, sier NHOs administrerende direktør Ole Erik Almlid til NTB.

Fredag har representantskapet i NHO sittet i møte for å stake ut kursen før årets lønnsforhandlinger, som starter i august. Der ble de enige om at situasjonen for norske bedrifter nå er så alvorlig at de mener det ikke er rom for noen nye tillegg i år.

Samtidig vil de avvise alle krav om endringer i tariffavtalene.

– Vi gjør dette fordi vi er i en situasjon med 300.000 arbeidsledige. Da er det viktig å vise solidaritet med dem, ved å ikke øke lønningene, sier Almlid, og fortsetter:

– Samtidig er det viktig at bedriftene får mulighet til å komme seg på beina, og får mulighet til å skape nye jobber.

– Med det blir det altså uendret kjøpekraft med vårt forslag. I disse tider, hvor vi må stille opp for alle som er utenfor arbeidslivet og som har usikre jobber, sier vi derfor at det må bli null i lønnstillegg, sier Almlid.

Han starter forhandlingene for sine medlemmer 3. august. Der møter han Norsk Industri-leder Stein Lier-Hansen på den andre siden av forhandlingsbordet.

– Vi er ikke overrasket over NHO sin posisjon. Sist uke krevde Stein Lier-Hansen lønnsnedgang, og nå skal NHO i null, så det er jo tydeligvis bevegelse i rett retning, sier Eggum.

LO, som Fellesforbundet er en del av, vedtok i februar at de vil kreve økt kjøpekraft for alle og særlig de lavtlønte.

Eggum sier at de ikke har endret sitt syn etter at koronapandemien traff Norge.

– Våre krav står støtt. Vi skal sikre kjøpekraften for alle og løfte dem som har minst å leve av. Samtidig har vi en rekke andre krav som sikrer trygghet i jobb i en vanskelig tid, sier han.

Det kommer etter at en rekke bedrifter har måttet permittere og si opp ansatte, som følge av virkningene av koronaepidemien.

Almlid viser til at Teknisk beregningsutvalg, som i forkant av hvert lønnsoppgjør legger fram et tallgrunnlag som brukes som utgangspunkt i forhandlingene mellom partene, i forrige uke anslo en prisstigning i år på 1,2 prosent. Samtidig beregner de lønnsoverhenget, som er forskjellen mellom lønnen ved inngangen til det nye året og gjennomsnittslønnen året før, til 1,2 prosent.

– Å skyve koronaregningen over på folk som allerede har det vanskelig er uansvarlig, uforståelig og uakseptabelt, sier leder Jørn Eggum i arbeidstakerorganisasjonen Fellesforbundet.

Flere nyheter: