Menu
Verst er stemningen i Innlandet, der 47 prosent venter forverring de neste seks måneder, og bare 12 prosent tror på bedring. Illustrasjonsfoto: Kyrre Lien / NTB

NHO-medlemmer: Dårligere stemning og økende pessimisme

NHOs siste medlemsundersøkelse viser at det nå er flere pessimister enn optimister i alle fylker. Verst er det i Innlandet, der 47 prosent venter forverring.

Av NTB | 16.09.2022 10:30:45

Krig og konflikter: Undersøkelsen loddet stemningen i september, og 3704 personer svarte på to spørsmål: hvordan de ser på nåsituasjon og på fremtidsutsikter.

Mens 33 prosent venter forverring i markedssituasjonen de neste seks månedene, tror bare 16 prosent på bedring. Så svak tro på framtiden har vi ikke hatt siden desember i fjor, da omikronbølgen skyllet inn over landet.

– Det er jo et bilde på at det er motvind fra alle kanter. Ikke det at næringslivet kneler, men de negative faktorene tårner seg opp. Bedriftene har i kjølvannet av pandemien og med invasjonen i Ukraina hatt store kostnadsøkninger som ødelegger marginene. Dermed syns flere naturlig nok at framtidsutsiktene er dårligere, og økte strømkostnader er selvsagt en vesentlig årsak der, sier sjeføkonom Øystein Dørum i NHO til NTB.

Samtidig er det en god del ukuelige positivister der ute, selv om de blir færre. 31 prosent sier i september at ting går bra akkurat nå, ned 3 prosentpoeng fra august, mens 13 prosent sier det går dårlig, opp 2 prosentpoeng fra sist måned.

Innlandet, Viken, Vestfold og Agder har færrest optimister og flest pessimister, men i alle fylker har det blitt relativt sett flere som ser negativt på framtiden.

(©NTB)

Flere nyheter: