reklame for Sheiken Bowling
Menu
President Terje Svendsen og generalsekretær Pål Bjerketvedt i Norges Fotballforbund sendte nylig brev med spørsmål og bekymringer knyttet til situasjonen i Qatar. Foto: Terje Pedersen / NTB

NFF innkalt til Qatar-møte med Fifa: – Forventer svar

De skandinaviske fotballforbundene er kommende mandag innkalt til et møte med Fifa om VM i Qatar.

Av NTB | 06.05.2021 13:10:15

Sport: Det bekrefter fotballpresident Terje Svendsen overfor NTB.

– Det er riktig at vi er invitert til et møte med Fifa i neste uke. Som kjent har Danmark, Sverige og Norge skriftlig stilt noen spørsmål til Fifa knyttet til Qatar-VM. Vår forventning er at Fifa svarer på disse spørsmålene, sier Svendsen.

Fotballforbundene i Norge, Sverige og Danmark sendte i forrige uke hvert sitt brev til Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) med en rekke spørsmål knyttet til forholdene i Qatar.

Møtet er kommet i stand som et resultat av disse brevene, opplyser Danmarks fotballpresident Jesper Møller til nyhetsbyrået Ritzau. Ifølge ham skal møtet holdes mandag.

– Som en reaksjon er vi blitt innkalt til et møte sammen med de nordiske forbundene, og vi forventer å få noen svar, sier Møller.

– Foruten Fifa skal det være representanter fra Qatar til stede på møtet, samt fagforeninger og menneskerettighetsorganisasjoner, legger han til.

I Norge har en rekke fotballklubber tatt til orde for en boikott av neste års VM, men NFF ønsker – likhet med det danske og det svenske forbundet – å møte utfordringene med dialog og tilstedeværelse.

I forbindelse med VM-kvalifiseringskampene i mars var de norske fotballherrene først ute med å markere tydelig støtte til menneskerettigheter. Avsløringer i avisen The Guardian i februar fortalte at flere tusen fremmedarbeidere har mistet livet i Qatar siden landet ble tildelt fotball-VM i 2010, og det har vekket omfattende debatt.

En mulig norsk boikott skal stemmes over på et ekstraordinært fotballting 20. juni. Fram til det jobber et utvalg ledet av Sven Mollekleiv med å utrede konsekvensene av blant annet en eventuell boikott.

* Hvilke reformer kan Fifa dokumentere at Qatar har startet for å sikre arbeidernes rettigheter og sikkerhet?

* Hvordan overvåker Fifa om disse reformene faktisk iverksettes?

* Hvordan sikrer Fifa at reformene ikke blir reverserte, og hvordan kan Fifa sikre varig endring i Qatar også etter VM i 2022?

* Hvordan vil Fifa sørge for at pressen får tilgang i Qatar fram mot turneringsstarten, og under turneringen, og hvordan vil Fifa sikre at alle journalistenes sikkerhet og pressefrihet er ivaretatt?

* Vil supportere og spillere ha frihet til å uttrykke seg under VM, som ved markeringer etc?

* Hvordan kan Fifa forsikre seg om at kvinnelige migrantarbeidere får ivaretatt sine rettigheter?

* Hva er gjort for å sikre at homofile og andre seksuelle minoriteter skal føle seg trygge som deltakere eller gjester i VM, og hva har Fifa gjort for å fremme ikke-heterofiles rettigheter i Qatar generelt?

Brevet fra Norges Fotballforbund tok opp spørsmål og bekymringer knyttet til menneskerettigheter, beskyttelse for fremmedarbeidere, dialogen mellom Fifa og VM-arrangøren og flere andre temaer.

Norge, Sverige og Danmark sendte relativt likelydende brev til Fifa-toppene. Brevet fra NFF, som var adressert til Fifas president Gianni Infantino og generalsekretær Fatma Samoura, inneholdt følgende spørsmål:

(©NTB)

Flere nyheter: