Menu
Ordfører i New York, Bill de Blasio, har lansert en plan for å gjenåpne skolene i byen fra september. Arkivfoto: Mark Lennihan / AP / NTB scanpix

New York gjenåpner skoler til høsten

New York vil gjenåpne skoler fra høsten av og deler opp undervisningen. Elever vil være på skolen to-tre dager i uken, og resten vil foregå digitalt hjemmefra.

Av NTB | 08.07.2020 20:02:49

Utdanning: De fleste skoler i byen vil ikke kunne klare å ha alle elever på skolen og samtidig overholde regler for sosial distanse, opplyser ordfører Bill de Blasio onsdag.

I byens plan for gjenåpning vil det være mulig å velge et alternativ med bare hjemmelæring, men de Blasio sier at 75 prosent av foreldre i en undersøkelse har sagt at de vil at barna skal være på skolen fra september.

Skolene har vært stengt siden mars for å begrense spredningen av koronaviruset, og undervisning har foregått hjemmefra.

Guvernør i delstaten, Andrew Cuomo, sier de vil vurdere planer fra distriktene i begynnelsen av august og se på om smittervernshensynet er godt nok ivaretatt.

Cuomo og de Blasio har vært uenige om koronahåndteringen av skolene ved flere tilfeller, og guvernøren sier de kan nekte skolene å åpne om planen ikke er god nok.

– Planen vil bli vurdert, og så vil vi godkjenne eller avvise den spesifikke planen eller be om endringer på den spesifikke planen, sier Cuomo kort tid etter at de Blasio offentliggjorde planen.

Twitter viser han til at land som Norge, Danmark og Tyskland har åpnet skolene igjen «uten problemer». Trump hevder at demokratene vil holde skolene stengt av politiske årsaker fram mot presidentvalget i november.

Presidenten går også hardt ut mot retningslinjene fra USAs nasjonale smittevernsenter (CDC), som han mener er kostbare og kompliserte. CDC-direktør Robert Redfield er enig i at skolene bør åpne igjen.

– Ingenting ville gjort meg tristere enn å se skoledistrikter bruke våre retningslinjer som grunn til ikke å åpne igjen, sier han.

Totalt er mer enn 420.000 personer bekreftet smittet, og mer enn 32.000 koronasmittede personer er døde i delstaten.

Nå rammer koronaviruset hardere i andre deler av landet, samtidig som smitten har avtatt kraftig i New York de siste to månedene. Texas i sør hadde over 10.000 nye smittetilfeller på ett døgn denne uken, og i Florida i sørøst er også kurven stigende.

I San Francisco i delstaten California må myndighetene bremse en gjenåpning som var planlagt til mandag, inkludert åpning av restauranter, på grunn av en oppblussing i innleggelser og smittetilfeller.

USA er det hardest rammede landet i verden med over 3,1 millioner registrerte smittetilfeller og mer enn 134.000 døde.

Planen innebærer også at elever og ansatte må bruke munnbind, og at skolene blir grundig vasket på natten.

New York var lenge episenteret for smittespredningen i USA. På det meste hadde delstaten over 10.000 daglige smittetilfeller i april. På sykehusene var det kaotiske tilstander.

(©NTB)

Flere nyheter: