Menu
New York-børsene opplevde nok en gang blodrøde tall mandag. Foto: AP / NTB scanpix

New York-børsene stupte

New York børsene stupte mandag, og den industritunge Dow Jones-indeksen falt med 12,9 prosent.

Av NTB | 16.03.2020 21:32:15

Økonomi og næringsliv: Den bredt sammensatte S&P 500-indeksen falt med 12 prosent, mens den teknologitunge Nasdaq-indeksen falt med 12,3 prosent.

Dow Jones-indeksen har bare to ganger tidligere falt like mye som den gjorde mandag, 19. oktober 1987 da den stupte 22,6 prosent og 28. oktober i 1929 da den falt med 13,5 prosent.

Mandagens kraftige nedgang begynte alt fra morgenen av og førte til at den såkalte panikkbremsen ble slått på og handelen ble stengt i et kvarter. Dette har skjedd hele tre ganger i løpet av de siste seks børsdagene.

Panikkbremsen slås på når S&P 500-indeksen faller med mer enn 7 prosent.

Børsverdien på flyprodusenten Boeing falt med hele 23,8 prosent mandag, Citigroup-aksjen falt med 19,6 prosent og JP Morgan Chase og Bank of America falt begge med rundt 15 prosent.

Oljeselskapene Chevron og Halliburton raste også i verdi, henholdsvis med 16,4 og 16,9 prosent. Det skjedde etter at prisen på nordsjøolje falt med 3,8 dollar fatet til 30,05 dollar.

Millioner av amerikanere sitter nå i hjemmekarantene eller er permittert, og virksomheter over hele landet har måttet stenge dørene.

Myndighetene har pålagt barer, restauranter, kasinoer og treningssentre å stenge, og oppfordrer folk til å avstå fra reiser. Alt dette har ført til en kraftig oppbremsing i økonomien.

Presidenten har samtidig høstet skarp kritikk for å ha kuttet i budsjettet til USAs senter for smittevern CDC.

Mandagens nedgang var bred og rammet alt fra storbanker til oljeselskap og store teknologiselskap.

Børsraset kom til tross for at den amerikanske sentralbanken søndag overraskende kuttet styringsrenta til bankene med et helt prosentpoeng til mellom 0 og 0,25 prosent i et forsøk på å beskytte amerikansk økonomi mot følgene av korona-pandemien.

Markedene har heller ikke latt seg berolige av president Donald Trumps løfte om 500 milliarder kroner i føderale midler for å bekjempe epidemien, eller de mer vage løftene han har kommet med om skattelettelser og krisehjelp til næringslivet.

Flere nyheter: