Menu
Hamas og andre militante grupper har de siste dagene avfyrt over 1.600 raketter fra Gazastripen. To videoer postet av statsminister Benjamin Netanyahus talsmann Ofir Gendelman, som hevdet at de viste raketter som ble skutt ut fra et boligområde, viser seg å være flere år gamle og fra Syria. Foto: AP / NTB

Netanyahus talsmann la ut falske videoer

Benjamin Netanyahus talsmann la ut videoer som angivelig viste Hamas som avfyrte raketter fra et boligområde på Gazastripen. Videoene var gamle og fra Syria.

Av NTB | 13.05.2021 21:32:12

Politikk: Den israelske statsministerens talsmann Ofir Gendelman postet den 28 sekunder lange videoen på Twitter tidligere i uka, merket «Gaza now».

– Her er mer avgjørende bevis: Terroristene i Hamas-militsen fortsetter med overlegg å avfyre raketter fra boligområder på Gazastripen. Dette er en avskyelig krigsforbrytelse, skrev han.

Flere ante straks uråd, blant dem den syriske journalisten Zaina Erhaim. Hun gjenkjente videoen og kunne fortelle at den er fra Syria og ble filmet i 2018.

NBCs korrespondent i Midtøsten, Raf Sanchez, påpekte det samme, og faktasjekkerne i Misbar og aktivistnettstedet electronicintifada.net har også påpekt at videoen er falsk.

Sistnevnte viser også til en annen video postet av Gendelman, angivelig fra Gazastripen, men også den gammel og fra Syria.

– Hamas avfyrer raketter fra befolkede områder på Gazastripen. Dette er en dobbel krigsforbrytelse: De angriper sivile og bruker dem også som menneskelige skjold, skriver Gendelman i følgeteksten.

– Den eksakt samme videoen, bare to sekunder lengre, ble postet på YouTube 22. desember 2019 av en bruker som indikerte at den var filmet i Maarrat al-Numan nordøst i Syria, konstaterer electronicintifada.

(©NTB)

Flere nyheter: