reklame for Utvik Autoservice
Menu
Benjamin Netanyahu, her under et ukentlig regjeringsmøte i forrige måned, blir tatt i ed som ny statsminister søndag. Arkivfoto: Gali Tibbon / pool via AP / NTB scanpix

Netanyahu presenterer Israels nye regjering

Benjamin Netanyahu, som senere på dagen blir tatt i ed som Israels statsminister, presenterte samlingsregjeringen med rivalen Benny Gantz søndag.

Av NTB | 17.05.2020 12:47:36

Politikk: – Dette er en viktig dag for staten Israel, sa Netanyahu i nasjonalforsamlingen.

– Den nye regjeringen har tatt form med støtte fra flertallet av landet og skal være en regjering for alle israelere, sa han i Knesset.

Samlingsregjeringen skulle ha blitt innsatt torsdag, men Netanyahu ba om tre dagers utsettelse fordi det var strid innad i hans høyreparti Likud om hvem som skulle bekle de ulike postene.

Gantz i alliansen Blått og hvitt, som inngår i samlingsregjeringen, gikk med på å utsette innsettelsen.

Samlingsregjeringen kommer på plass etter den lengste politiske krisen i landets historie. Tre valg måtte til.

– Folket ønsker en samlingsregjering og det er det folket får i dag, sa han til de folkevalgte.

Gantz sto også på talerstolen. Han sa at velgerne hadde gitt ham og fungerende statsminister Benjamin Netanyahu valget mellom å avslutte rivaliseringen eller å la landet gli inn i det Gantz kalte «en form for borgerkrig».

– Innen noen få timer skal vi, med hjelp fra Gud, kunne være i stand til å si at nå er en regjering på plass i Israel, sa Gantz i Knesset.

– Det er på tide å anvende det israelske lovverket og skrive et nytt storartet kapittel i sionismens historie, sa Netanyahu om jødiske bosetninger på Vestbredden.

– Disse territoriene er der hvor den jødiske nasjonen ble født og vokste. Dette tiltaket vil ikke distansere oss fra fred. Det vil bringe oss nærmere fred, sa han.

Over 500 dager senere konstaterte Netanyahu følgende da han sto på talerstolen i Knesset søndag:

Netanyahu sa at den nye samlingsregjeringen som blir tatt i ed senere søndag, bør annektere deler av Vestbredden.

(©NTB)

Flere nyheter: