Menu
Tilhengerne til Benjamin Netanyahu feirer et godt valgresultat etter at valgdagsmålinger tyder på at Likud får flest mandater. Foto: Oded Balilty / AP / NTB scanpix

Netanyahu erklærer «enorm valgseier» i Israel

Benjamin Netanyahu erklærer valgseier etter at valgdagsmålinger tyder på at Likud får flest mandater, men han ser ut til å mangle ett mandat til å få flertall.

Av NTB | 03.03.2020 02:31:24

Politikk: – Dette er en stor seier for Israel, skrev Netanyahu i en uttalelse på Twitter mandag kveld og takket alle som har stemt på Likud.

Noen timer senere gikk han på talerstolen i partiets lokaler i Tel Aviv og kalte det en «enorm valgseier» og at valget har gått over «alle forventninger».

– Dette er en seier mot alle odds, sa han.

Likud ligger an til å få mellom 36 eller 37 mandater i nasjonalforsamlingen Knesset, mot 32 til 33 for hovedrivalen Blått og hvitt som ledes av Benny Gantz. Det viser valgdagsmålinger fra israelsk TV.

Selv om dette er mye bedre for Netanyahu enn i de forrige to valgene, er det likevel ikke klart om det er nok til det nødvendige flertallet i nasjonalforsamlingen og til å danne regjering.

Likud sier i en uttalelse at Netanyahu har snakket med lederne av koalisjonen, og at de har blitt enige om å danne «en sterk nasjonal regjering for Israel så fort som mulig».

De første resultatene er ventet å komme innen tirsdag ettermiddag. Det offisielle resultatet blir kunngjort etter åtte dager.

Gantz sier han hadde håpet på et annet resultat enn det valgdagsmålingen tyder på.

– Jeg deler deles skuffelse og smerte, sa Blått og hvitts leder til tilhengere i Tel Aviv, skriver nyhetsbyrået AFP.

I motsetning til Netanyahu, sier Lieberman at han velger å vente på det endelige resultatet før han kommenterer hva som skjer videre.

Dersom Netanyahu greier å få flertall, åpner det for en ny periode for den korrupsjonstiltalte statsministeren. Vinner han valget, er det ventet at han igjen vil be nasjonalforsamlingen om immunitet. Får han derimot ikke flertall, vil det politiske kaoset vedvare, noe som da vil måtte ende i et fjerde valg på ett års tid.

To uker etter valget må Netanyahu møte i retten som tiltalt i en større korrupsjonssak. At han risikerer fengsel for svindel, har tydeligvis ikke skremt hans lojale støttespillere.

Egne telt var satt opp utenfor 16 spesielt utpekte valglokaler for at rundt 5.000 israelere som sitter i karantene hjemme etter å ha kommet tilbake fra smitteområder, skulle få avlegge stemme.

Netanyahus koalisjon, som inkluderer ytre høyrepartiet Yamina samt flere ultraortodokse partier, ser ut til å kunne få 60 mandater, ett mandat fra et flertall på 61 av Knessets 120 medlemmer.

Sentrumsblokken til Gantz, som omfatter Blått og hvitt, Arbeiderparti- og Meretz-gruppen, samt den arabiske samlingslisten ligger an til å få mellom 52 og 54 mandater.

Avigdor Lieberman og hans ultranasjonalistiske, men sekulære Israel Beiteinu-parti får mellom seks og åtte mandater og kommer da som tidligere trolig på vippen.

Frammøtet ved valget var klart høyere denne gangen, med 65,6 prosent to timer før valglokalene stengte mot 63,7 prosent i september i fjor, trass i uro for at koronaviruset og valgtretthet skulle holde folk borte.

Flere nyheter: