Menu
AlphaTauri-fører Pierre Gasly var involvert i en nestenulykke søndag. Foto: Toru Hanai / AP / NTB

Nestenulykke skapte voldsom Formel 1-debatt i Japan: – Det er en stor skandale

Formel 1-fører Pierre Gasly var rasende etter å i høy fart ha møtt en bergingsbil på banen i Japan søndag. Tankene gikk tilbake til en dødsulykke i 2014.

Av NTB | 09.10.2022 08:20:58

Sport: Et voldsomt regnvær gjorde sikten uhyre vanskelig på Suzuka-banen. Løpet ble rødflagget etter kun én runde. Da hadde allerede flere biler vannplanet og snurret.

For å fjerne en av bilene var en bergingsbil sendt på banen. TV-bildene viste at en uhyre overrasket Pierre Gasly møtte bergingsbilen i svært høy fart i en sving. De to kjøretøyene kunne i verste fall ha frontkollidert.

Franskmannen var rasende etterpå.

Harde reaksjoner kom også raskt fra andre hold.

– Det er en stor skandale, og det er hvorfor Gasly er så irritert. Det er lite som skal til i disse løpene for at han vannplaner og mister kontrollen. Da skal han ikke møte en lastebil på den måten, sa Viasat-ekspert Thomas Schie umiddelbart i kanalens studio.

– Dette kommer garantert arrangøren til å få en stygg ripe i lakken for, fortsatte han.

– Det gjør at denne situasjonen ser litt annerledes ut. Gasly skulle fått beskjed om at det var rødt flagg, og han skulle ikke kjørt så fort da han møtte denne bilen, sa kommentator Atle Gulbrandsen.

– Det er nok en viss skylddeling her ute, men resultatet av en eventuell påkjøring ville vært dert samme, ble det også meldt fra kommentatorbua.

Det internasjonale bilsportforbundet (FIA) kom også på banen med en uttalelse rundt den svært kontroversielle episoden. Der ble det påpekt at Gasly hadde kjørt for fort i den aktuelle passasjen, gitt at det røde flagget hadde kommet.

FIA gikk langt i å gi Gasly ansvaret.

– Hvis det stemmer, vil nok også Gasly får en reprimande for å kjøre så fort under rødflagg. Man skal se også på det, men jeg synes ikke det er hovedpoenget i denne situasjonen. Det skal ingen traktor ut på banen så lenge det er biler i banen, sa Thomas Schie.

Det ble fra flere hold anført at det ikke var nødvendig å sende bergingsbilen på banen på et så tidlig tidspunkt, og mens det fortsatt var biler på banen.

Ferrari-fører Carlos Sainz anførte nettopp det argumentet i et intervju med Sky Sports etter episoden. Han mente at så lenge løpet uansett skulle rødflagges, var det ingen grunn til å sende ut redningsbilen så raskt.

Ut fra TV-bildene var det vrient å fastslå om lysene på banen var skiftet til rødt da Gasly passerte kranbilen.

Det er den siste dødsulykken i Formel 1-sirkuset. Faren til Bianchi, Philippe, var raskt ute med en melding på Twitter etter søndagens episode.

– Ingen respekt for førerens liv. Ingen respekt for minnet til Jules, skrev han.

Red Bull-fører Sergio Perez henviste også til Bianchi-episoden i sin reaksjon.

– Hvordan kan vi gjøre det klart at vi aldri vil se en kranbil på banen? Vi mistet Jules på grunn av den feilen. Det som skjedde i dag er totalt uakseptabelt!!!!! Jeg håper dette er siste gang jeg ser en kranbil i banen! Skrev han på Twitter.

Mye tyder på at søndagens episode vil få et ytterligere etterspill.

Etter hvert kom det mer informasjon om episoden. Den gikk blant annet på at det røde flagget angivelig hadde kommet før Gasly møtte bergingsbilen.

En stund deretter kom ytterligere en meddelelse der det het at franskmannen må møte hos dommerne etter løpet for å diskutere episoden. AlphaTauri-føreren skal ha kjørt i mer enn 250 km/t under rødt flagg.

Episoden er også spesiell tatt i betraktning historien på Suzuka-banen i Japan. I 2014 inntraff en svært stygg ulykke da Jules Bianchi kolliderte med nettopp et redningskjøretøy. Franskmannen ble påført store hodeskader, havnet i koma og døde ni måneder senere.

(©NTB)