reklame for Sheiken Bowling
Menu
Vindkraftpausen på land skal være over, men norske kommuner har så langt vist liten interesse for nye prosjekter. Her ser vi vindturbiner tilhørende Haram vindkraftverk på fjellet over Ulla på Haramsøya i Ålesund kommune i Møre og Romsdal. Foto: Halvard Alvik / NTB

Nesten ingen kommuner vil ha vindkraft på land

I april erklærte regjeringen at vindkraftpausen på land var over. Men så langt er det lite som tyder på det, skriver Europower. Nå planlegges det vindturbiner i Vindafjord.

Av NTB | 01.11.2022 05:21:02

Politikk: Så langt har kun to kommuner, Gamvik og Lebesby, vist interesse for å bygge ut ny vindkraft, ifølge Europower.

I april åpnet regjeringen igjen for å behandle søknader om å få bygge vindparker, etter at saksbehandlingen av alle vindkraftsaker ble stanset i 2019.

Vertskommunene må selv be NVE sette i gang saksbehandlingen. Men i løpet av de mer enn seks månedene som er gått siden vindkraftstansen ble avblåst, har bare to kommuner henvendt seg til NVE med ønske om å utrede vindprosjekter av en viss størrelse. Gamvik og Lebesby kommuner har meldt inn totalt fire vindprosjekter på Nordkinnhalvøya.

Alle prosjektene ligger i aktive reindriftsområder. Kraftnettet i denne delen av Troms og Finnmark er heller ikke rustet til å ta imot ny vindkraftproduksjon og det må investeres milliarder før prosjektene kan realiseres. Dermed det lenge til de fire vindparkene kan levere strøm til nettet, om de i det hele tatt får konsesjon.

– Ingen andre kommuner har gjort noe fremstøt overfor oss, sier Svein Grotli Skogen, seksjonssjef for energikonsesjoner i NVE til Europower.

Det er nå planer om å bygge flere nye vindparker i Vindafjord

Høye strømpriser vekker til live ønsket om å bygge ut vindkraft i Vindafjord, meler Grannar.

To søknader er på bordet i Skjold, og det er duket for ny vindkraftstrid i kommunen. Den forrige vara i flere år, skriver avisa.

Det er fire eiere av to bruk vest i Skjold som sammen har lansert et ønske om produksjon av vindkraft ved Måkafjellet. Fjellet grenser mot fjorden i Sveio.

Det andre prosjektet er en søknad om dispensasjon fra Fjeldheim Gard om å plassere en 97 meter høy turbin ved Nordra Naustdalsfjellet litt lenger sør-øst, ikke så langt fra Liaheia, skriver avisa.

(©NTB)/Radio Haugaland

Flere nyheter: