Menu
Det er nå ingen promillegrense for elektriske sparkesykler, selv om reglene sier at man skal trille den dersom man er så beruset at man ikke har kontroll på den. Foto: Geir Olsen / NTB

Vil ha promillegrense på elsparkesykkel

Ni av ti spurte mener det trengs en form for promillegrense ved bruk av elsparkesykkel, ifølge en undersøkelse gjennomført for alkovettorganisasjonen Av-og-til.

Av NTB | 12.06.2021 02:22:33

Økonomi og næringsliv: 64 ønsker en promillegrense på 0,2 – slik den er for bil, skriver Aftenposten.

15 prosent ønsker en grense på 0,5, mens 12 prosent mener den bør ligge på 0,8. 9 prosent ønsker ingen grense.

– Denne undersøkelsen viser at man må få fart på å få på plass en promillegrense, sier Randi Hagen Eriksrud, generalsekretær i Av-og-til.

Ipsos har gjennomført undersøkelsen, og 2.748 personer har svart.

I en debatt i Stortinget nylig opplyste samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) at det jobbes med en promillegrense. Han skriver følgende i en epost til Aftenposten:

«Som det fremgår av høringen som er gjennomført, var det aktuelt å innføre strengere regler for kjøring av små elektriske kjøretøy med promille. Uten lovendring ville det forutsatt omklassifisering til motorvogn og promillegrense på 0,2. Vi har ikke ansett dette som en hensiktsmessig promillegrense for små elektriske kjøretøy og vil derfor arbeide videre med spørsmålet om promillegrense. Dette vil forutsette lovendring og nærmere utredning».

«Er du så beruset at du ikke har kontroll på sparkesykkelen, må du trille den. Dette gjelder uavhengig av om tilstanden er på grunn av at du er påvirket av alkohol eller annet berusende eller bedøvende middel», heter det.

Den første helgen etter lettelsene i koronatiltak i Oslo ble 44 personer skadd på elsparkesykkel, ifølge NRK. Minst 48 prosent av dem hadde drukket alkohol.

Legevakta i Oslo har tatt til orde for en promillegrense på elsparkesykler.

Statens vegvesen har foreslått en promillegrense på 0,2, men dette er ikke en del av regelverket som ble vedtatt i mai i år.

Selv om det ikke er en konkret promillegrense, sier reglene for elsparkesykler at man ikke skal kjøre dem i ruspåvirket tilstand.

(©NTB)

Flere nyheter: