Menu
Den kinesiske Folkekongressens formann Li Zhanshu snakker med kinesiske og norske rulleskiutøvere i Holmenkollen i 2019. Foto: Vidar Ruud / NTB

Nesten alle trenere ute av norsk-kinesisk idrettssamarbeid

Kun åtte av 60 trenere og ledere som ble engasjert som en del av idrettsavtalen mellom Norge og Kina, har ikke sluttet i jobben, ifølge NRK.

Av NTB | 26.01.2022 09:06:17

Sport: – Jeg følte at dette ikke ble forsvarlig for min egen del. Det var vanskelig å skulle være der, og ikke få påvirke mer enn jeg fikk gjøre, sier Anita Moen, som reiste hjem fra Kina i august 2020.

Sammen med blant andre Ole Einar Bjørndalen og Kristin Størmer Steira ble hun i 2018 hyret som trener for kinesiske utøvere som ville bli gode i vintersport til OL på hjemmebane, som åpner om en drøy uke.

Engasjementet var et resultat av en idrettsavtale som ble undertegnet i 2017. Den var igjen en del av normaliseringen av forholdet mellom Norge og Kina etter problemene som fredspristildelingen til Liu Xiaobo i 2010 skapte.

Ifølge en kartlegging NRK Brennpunkt har gjort, ble rundt 60 norske trenere og ledere engasjert av det kinesiske skiforbundet eller indirekte gjennom deres samarbeidspartner Swix China.

Nesten alle har sluttet, enten fordi de har gitt opp eller fordi prosjektet ble lagt ned, ifølge NRK-dokumentaren.

Idrettsavtalen har fått sterk kritikk, blant annet for å være et redskap for å bedre de politiske og diplomatiske forbindelsene mellom Norge og Kina.

(©NTB)

Flere nyheter: