Menu
Utsira fyr. FOTO: Kystverket

Varmeste år i historien på Utsira

Blant målestasjoner langs kysten er Utsira fyr blant de med høyest målte temperaturer så langt i år. Aldri før er det målt så høyet temperaturer i januar på fyret.

Av NTB | 20.01.2020 13:10:09

Natur og miljø: Ved flere andre målestasjoner er januar så langt rekordvarm. Blant disse er tre stasjoner langs kysten som har målinger helt tilbake til 1800-tallet: Færder fyr, Oksøy fyr utenfor Kristiansand og Utsira fyr i Rogaland.

Blant stasjoner langs kysten er Utsira fyr blant de med høyest målte temperaturer siden målingene startet på 1800-tallet.

Aldri før er det målt høyere temperatur mellom nyttår og 20. januar ved fyrtårnet på Utsira.

Aldri før er det målt høyere temperaturer mellom nyttår og 20. januar ved noen av de tre fyrtårnene. Ved Oksøy fyr var det nøyaktig like varmt i 2007 – men ikke varmere.

På Sunndalsøra i Møre og Romsdal ble det satt ny nasjonal varmerekord rett etter nyttår. 19 varmegrader er den høyeste makstemperaturen som noen gang er målt i Norge i årets første måned.

Varm også på Østlandet

Så langt er denne måneden den nest varmeste januarmåneden som noen gang er registrert på Blindern i Oslo. Fram til og med 20. januar har gjennomsnittstemperaturen vært 2,8 grader, opplyser forsker Jostein Mamen ved Meteorologisk institutt til NTB.

Kun ett annet år – i 2005 – er det blitt målt høyere temperaturer på Blindern i disse første ukene etter nyttår.

I Oslo har også nedbørsituasjonen etter nyttår vært langt utenfor det normale. 2020 og 1990 er de eneste årene det ikke har vært registrert snø på Blindern så langt i januar.

Hele planeten

Både i Norge og de fleste andre steder på kloden har gjennomsnittstemperaturene gradvis steget som følge av den globale oppvarmingen. Varmerekorder settes dermed oftere enn om klimaet hadde vært stabilt.

(©NTB)

Flere nyheter: