Menu
Nobelförsamlingens sekretær Thomas Perlmann presenterte mandag årets vinnere av nobelprisen i fysiologi eller medisin. Foto: Jessica Gow / TT / AP / NTB

Nerveforskning belønnes med nobelpris i medisin

De amerikanske forskerne David Julius og Ardem Patapoutian får nobelprisen i medisin for oppdagelsen av nervesensorer for temperatur og berøring.

Av NTB | 04.10.2021 12:22:24

Vitenskap og teknologi: Resultatene beskrives som banebrytende av Nobelförsamlingen ved Karolinska Institutet i Stockholm.

– Oppdagelsene utgjorde startskuddet for en rask utvikling som innebærer at vi nå forstår hvordan fornemmelsen av varme, kulde og ulike mekaniske stimuli kan oppstå i nervesystemet vårt, heter det i begrunnelsen.

– I dagliglivet tar vi disse sanseinntrykkene for gitt. Men hvordan oversettes temperatur og trykk til nervesignaler? Årets nobelprisvinnere har besvart dette spørsmålet.

På slutten av 1990-tallet studerte Julius stoffet kapsaicin, som finnes i chilipepper, for å identifisere nervesensorer som gjør det mulig for huden å respondere på varme.

I fjor mottok de to amerikanerne den norske Kavliprisen for forskningen på nerveimpulser. De har «frembrakt ny innsikt i fysiologi og sykdom hos mennesker», het det den gang i begrunnelsen som ble offentliggjort av Kunnskapsdepartementet.

Den består av nobelmedaljen i gull og 10 millioner svenske kroner som deles mellom de to vinnerne.

Uavhengig av Julius’ forskning har Patapoutian oppdaget sensorer i celler som responderer på press og mekaniske stimuli. Uten denne typen sansing ville vi ikke kjent gresset under føttene når vi går barbeint ute om sommeren, påpeker Nobelförsamlingen.

Arbeidet med å velge ut årets vinnere har pågått samtidig som verden har vært rammet av koronapandemien. Nobelförsamlingen valgte likevel å følge Kavli-juryens eksempel og belønne forskning på nerveimpulser – og ikke forskere som har jobbet med virus.

Julius (65) er professor ved University of California i San Francisco, mens Patapoutian er professor ved Scripps Research, et forskningsinstitutt som også ligger i California.

Prisen i fysiologi eller medisin er den første som er kunngjort av årets nobelpriser. Det er Nobelförsamlingen ved Karolinska Institutet som utpeker vinnerne av denne prisen.

(©NTB)

Flere nyheter: