reklame for Utvik Autoservice
Menu
Fredag var det etter planen duket for en demonstrasjon utenfor USAs ambassade i Oslo i forbindelse med George Floyds dødsfall. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Nekt for Floyd-støttedemonstrasjoner i norske byer

Faren for koronasmitte gjør at myndighetene setter foten ned for demonstrasjonene i Oslo, Bergen og Trondheim i forbindelse med George Floyds dødsfall.

Av NTB | 04.06.2020 13:49:19

Krig og konflikter: Over 15.000 personer har varslet at de vil delta i demonstrasjonen utenfor USAs ambassade på Makrellbekken i Oslo fredag.

– Vi har fått beskjed fra kommunen om at uten en dispensasjon fra Helsedirektoratet kan vi ikke samle flere enn 50 på ett sted, sier Rawha Yohaness til Klassekampen.

Hun er styremedlem i African Student Association, som er blant arrangørene av demonstrasjonen. Beskjeden fra myndighetene gjør at arrangementet ikke kan gjennomføres som planlagt.

Statsråden legger til at han er redd for at dersom demonstrasjonen fører til store ansamlinger av folk, vil det bli mer oppmerksomhet rundt risikoen for smittespredning enn oppmerksomhet rundt en viktig sak.

– Arrangørene African Students Association og organisasjonen ARISE har godtatt å markere på denne måten etter å ha fått avslag fra helsemyndighetene på søknad om dispensasjon fra smittevernreglene, sier stabssjef Harald Nilssen i Oslo politidistrikt til Dagbladet.

Facebook skriver arrangørene at de velger 50 personer som representerer partnere og miljøet deres til å utgjøre hoveddemonstrasjonen.

– Resten vil da lage en menneskelig kjede rundt om i sentrum, med to meters avstand til hverandre. Vi vil legge ut møtepunkter og sjekkpunkter for de av oss som vil forme en kjede for å vise vår solidaritet og få stemmene våre hørt, skriver African Student Association.

Det understrekes at det er viktig at de som vil delta, melder seg på for å få møtepunkter, samt at store ansamlinger med folk unngås.

Opprinnelig skulle 5.000 personer møtes på Festplassen i Bergen fredag. Politiet fremhever at de likevel ikke kommer til å stanse en demonstrasjon så lenge smittevernreglene overholdes.

– Vi har ingen plan om å sette foten ned. Organisasjons- og ytringsfriheten står sterkt, og vi støtter budskapet demonstrasjonen står for fullt ut, sier Morten Ørn, leder for politiet i Stor-Bergen, til NTB.

Demonstrasjonen i Trondheim er allerede utsatt til 15. juni.

Onsdag kveld samlet flere tusen demonstranter seg på Sergels torg i Stockholm. Den svenske smittevernekspert Björn Olsen har vært meget kritisk til tillatelsen som ble gitt på forhånd.

– Det er som å si «fuck you» til alle som jobber med å få bukt med smittespredningen. Det er viktig å demonstrere, men vi er i en unik situasjon, og vi snakker om et biologisk unntak. Vi er midt i en pandemi, og dette kommer til å få konsekvenser, sa professoren i infeksjonssykdommer til Aftonbladet.

– Dette er en sak som berører og engasjerer mange. Jeg har stor forståelse for dem som ønsker å demonstrere. Ytringsfriheten står svært sterkt i Norge. På grunn av koronaviruset fraråder vi at mange mennesker samler seg og står tett sammen, skriver helseminister Bent Høie (H) i en epost til Dagbladet.

Istedenfor at flere tusen samles utenfor den amerikanske ambassaden, har arrangørene gått med på at en gruppe på 50 deltakere marsjerer fra ambassaden til Stortinget. I tillegg lages det en menneskelig kjede med to meters avstand til hverandre.

Arrangørene bak demonstrasjonene i Bergen og Trondheim har også fått beskjed fra henholdsvis kommunen og politiet om at forsamlinger på over 50 personer vil anses som brudd på smittevernreglene.

Dødsfallet til afroamerikaneren George Floyd har skapt kraftige reaksjoner over hele verden. 46-åringen døde etter at en politimann holdt ham i bakken med et kne mot nakken i flere minutter under en pågripelse.

(©NTB)

Flere nyheter: