Menu
Folk nyter at spisesteder er gjenåpnet i Valkenburg i Nederland. Flere restauranter i byen åpnet dørene i protest mot de strenge koronatiltakene i landet. Foto: Peter Dejong / AP Photo / NTB

Nederland letter opp koronanedstengingen

Regjeringen i Nederland lettet på deler av koronatiltakene fredag kveld. Landet har som det eneste i Europa, vært nedstengt i fire uker.

Av NTB | 14.01.2022 20:06:23

økonomi og næringsliv: Butikker, frisører og sexarbeidere får åpne dørene igjen, sa statsminister Mark Rutte på en pressekonferanse fredag kveld.

Barer, restauranter, kafeer og kultursteder vil derimot måtte holde stengt fram til tidligst 25. januar. Rutte sier den delvise gjenåpningen er et stort lyspunkt for Nederland, som har vært nedstengt gjennom både jule- og nyttårsfeiringen.

Ikke-essensielle butikker får igjen åpne dørene fra lørdag av, men bare fram til kl. 17.00.

Ifølge helseminister Ernst Kuipers er det mulig å gjenåpne, til tross for økende smittetall med omikronvarianten. Samtidig er det for tidlig å åpne barer og andre serveringssteder. Kuipers sier at smittetallene snart vil nå 75.000 til 80.000 tilfeller per dag.

Flere byer i Nederland har sagt at de ikke vil hindre kafeer og restauranter i å åpne i protest på lørdag, men at de vil håndheve reglene igjen etterpå.

Det er sterkt press på myndighetene i landet for å lette på tiltakene. Fredag åpnet flere restauranter i den lille byen Valkenburg dørene for kunder, i protest mot nedstengingen.

Ordfører Daan Prevoo uttalte til TV-stasjonen WNL at den koordinerte protesten var en form for demonstrasjon, og at demonstrasjoner er en grunnleggende rettighet. Derfor kunne ikke politiet gripe inn, ifølge Prevoo.

(©NTB)

Flere nyheter: