Menu
Richard Ratcliffe, mannen til den fengslede bistandsarbeideren Nazanin Zaghari-Ratcliffe, demonstrerer utenfor det britiske utenriksdepartementet i november i fjor. Foto: Frank Augstein / AP / NTB

Nazanin Zaghari-Ratcliffe løslatt og på vei hjem fra Iran

Britisk-iranske Nazanin Zaghari-Ratcliffe er på flyplassen i Teheran og skal forlate Iran, opplyser den britiske parlamentarikeren Tulip Siddiq.

Av NTB | 16.03.2022 11:55:16

Kriminalitet og rettsvesen: Tidligere opplyste Sky News at hun og den pensjonerte britisk-iranske ingeniøren Anooshesh Ashoori var løslatt og på vei til flyplassen i Teheran.

– Nazanin er på flyplassen i Teheran og på vei hjem, skriver Siddiq på Twitter onsdag, og iransk statlig TV opplyser at hun er overlatt til representanter for den britiske regjeringen.

Den engelskspråklige iranske TV-kanalen Press TV sier samtidig at Storbritannia har betalt en gjeld på 400 millioner pund til Iran for stridsvogner som aldri ble levert. Tidligere har nyhetsbyrået Fars skrevet at hun kunne bli løslatt så snart Storbritannia betalte gjelda.

Håpet vokste om at hun snart kunne løslates da Siddiq dagen før opplyste at Zaghari-Ratcliffe hadde fått tilbake sitt britiske pass i helgen, og at et britisk forhandlingsteam var i Teheran. Også statsminister Boris Johnson bekreftet at det var forhandlinger på gang.

Hun ble dømt for planer om å velte den iranske regjeringen, noe hun avviser, og hun satt over fem år i fengsel før hun ble løslatt og satt i husarrest i sitt eget hjem i Teheran. I fjor ble hun dømt til ytterligere ett år i fengsel for å ha deltatt i en demonstrasjon ved den iranske ambassaden i London i 2009.

Hennes mann Richard Ratcliffe har utrettelig jobbet for at hun skulle løslates, blant annet ved å legge press på britiske myndigheter. Datteren, som nå er sju år gammel, har bodd med ham i London siden morens pågripelse.

Ashoori ble i 2017 dømt til ti års fengsel for å ha spionert for Israel, en anklage også han avviste tvert.

Utenriksminister Liz Truss sa onsdag til BBC at hun ville prioritere å betale gjelda til Iran. Men hun passer godt på å si at det ikke er noen sammenheng mellom de to tingene.

Storbritannia har alltid unnlatt å si at pågripelsen av de to og andre i iranske fengsler hadde noe med gjelda å gjøre. Den gjaldt stridsvogner som Iran hadde betalt for, men som ikke ble levert da shah-regimet ble styrtet i den islamske revolusjonen.

Zaghari-Ratcliffe jobber for Thomson Reuters Foundation og ble pågrepet på flyplassen i Teheran sammen med sin lille datter i april 2016 etter å ha besøkt familien i Iran.

Familiene både til Zaghari-Ratcliffe og Ashoori har vært overbevist om at de to ble holdt som gisler inntil Storbritannia betalte tilbake en gjeld på 400 millioner pund for stridsvogner.

(©NTB)

Flere nyheter: