reklame
Menu
Den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj ble forgiftet under et besøk i Tomsk i Sibir. Nå befinner han seg på et sykehus i Berlin. Foto: Instagram / AP / NTB

Navalnyjs medarbeidere hevder han ble forgiftet på hotellet

Den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj ble forgiftet av en vannflaske på hotellrommet i Tomsk, hevder medarbeidere.

Av NTB | 17.09.2020 10:53:27

Medisin og helse: Navalnyj ble alvorlig syk under et besøk i Tomsk 20. august. Etter internasjonalt press ble han fløyet til Berlin, der det ble påvist at han var forgiftet med nervegiften novitsjok.

Teorien var først at han ble forgiftet da han drakk te på flyplassen før han gikk om bord i flyet til Moskva, der han ble akutt syk.

Navalnyjs medarbeidere opplyser nå på politikerens Instagram-konto at han trolig ble forgiftet ved å drikke vann fra en flaske på hotellrommet i Tomsk, skriver Reuters.

– At dette ikke skulle undersøkes i Russland, var temmelig åpenbart, skriver Navalnyjs medarbeidere, som lover å offentliggjøre flere detaljer torsdag kveld.

Dette er siden bekreftet av laboratorier i Frankrike og Sverige.

Tyskland har også sendt prøver til Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) i Haag.

OPCW hadde tidligere bare mandat til å fastslå om kjemiske våpen var benyttet, ikke hvem som hadde benyttet dem. Dette mandatet ble endret i 2018.

Flere europeiske ledere har rettet anklagende pekefingre mot Russland etter forgiftningen av Navalnyj, men ledelsen i Kreml nekter for å ha stått bak og kaller anklagen absurd.

Medarbeiderne forteller at de straks fikk mistanke om forgiftning og derfor tok med seg «alt som rent hypotetisk kunne ha blitt benyttet» og overlot det til legene i Tyskland.

Et militært tysk laboratorium konkluderte tidlig med at Navalnyj var blitt forgiftet med nervegiften novitsjok fra sovjettiden.

OPCWs leder Fernando Arias bekrefter at prøvene nå analyseres og at Tyskland om kort tid vil få oversendt resultatet.

(©NTB)

Flere nyheter: