Menu
Den russiske opposisjonslederen og Putin-kritikeren Aleksej Navalnyj ble fengslet etter at han kom tilbake til Russland i januar. Arkivfoto: Aleksandr Zemlianitsjenko, AP / NTB

Navalnyj-organisasjoner stemplet som ekstremistiske i Russland

En domstol i Moskva har slått fast at organisasjoner grunnlagt av den fengslede Putin-kritikeren Aleksej Navalnyj, skal betegnes som ekstremistiske.

Av NTB | 09.06.2021 22:07:37

Politikk: Kjennelsen innebærer at aktivister som har jobbet for organisasjonen og andre som har gitt bidrag til dem, kan straffeforfølges og fengsles. Til og med folk som bare har delt gruppens materiale, kan straffes.

Trekket anses som en del av Kremls forsøk på å fortie opposisjonen før valget 19. september.

Navalnyj grunnla organisasjonen for ti år siden, og den har siden vært kompromissløs i sin kritikk av russiske myndighetspersoner.

Mange kontorer knyttet til organisasjonene ble stengt alt i april etter pålegg fra påtalemyndigheten i påvente av rettsavgjørelsen.

Navalnyjs støttespillere har imidlertid lovet å fortsette arbeidet i andre former.

Navalnyj ble i fjor sommer forgiftet med den russiske nervegiften novitsjok og brukte fem måneder på rehabilitering i Tyskland.

Han ble pågrepet da han returnerte til Russland og soner nå en dom på 2,5 år i en arbeidsleir for brudd på meldeplikten etter en betinget dom fra 2014. Dommen var basert på en svindelsak som Navalnyj hevder var fabrikkert.

(©NTB)

Flere nyheter: