Menu
Den russiske opposisjonslederen Aleksej Navalnyj, her fotografert i et bur i rettssalen under et rettsmøte i en domstol i Moskva i februar. Foto: Alexander Zemlianitsjenko / AP / NTB

Navalnyj flyttet til sykestue

Den fengslede russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj er flyttet til et behandlingssted og får daglig tilsyn av en lege.

Av NTB | 19.04.2021 11:49:45

Politikk: Russiske fengselsmyndigheter sier i en uttalelse at Navalnyj blir overført til et sykehus for domfelte i byen Vladimir, 180 kilometer øst for Moskva. Navalnyjs tilstand skal være «tilfredsstillende», og han skal ha sagt ja til å ta til seg vitaminer.

Den 44 år gamle regimekritikeren er dømt til fengsel i forbindelse med en gammel svindelsak, en dom som falt kort tid etter at han hadde returnert til Russland etter så vidt å ha overlevd et angrep med nervegiften novitsjok i august i fjor.

31. mars innledet han en sultestreik med krav om bedre behandling for helseplager.

Ifølge nyhetsbyrået Tass har Navalnyj testet negativt for både tuberkulose og koronavirus.

Tidligere mandag fryktet Navalnyjs allierte fremdeles dårlige nyheter rundt Navalnyj.

– Vi vet ikke hva som skjedde med ham i løpet av helgen, fordi advokatene hans ikke får møte ham, sa regimekritiker Ljubov Sobol mandag morgen.

Før møtet sa EUs utenriksminister Josep Borrell at han hadde vært i kontakt med den russiske regjeringen for å be om hjelp til opposisjonspolitikeren.

– Vi er svært bekymret for helsen hans. Vi holder russiske myndigheter ansvarlige for helsesituasjonen hans, sa Borrell og gjentok et krav om at Navalnyj får møte helsepersonell han stoler på.

Litauens utenriksminister Gabrielus Landsbergis ville bruke møtet til å foreslå at EU «handler umiddelbart».

– Dersom verdenssamfunnet ikke reagerer, vil regimets fremste kritiker bli sendt stille inn i døden, sa Landsbergis.

I helgen kalte president Joe Biden behandlingen av Navalnyj «fullstendig, fullstendig urettferdig, fullstendig upassende». Dersom Navalnyj dør i fengsel, vil det få konsekvenser, advarte USA søndag.

– Helsen til domfelte i Russland kan og bør ikke være et tema for deres interesser, sa Kreml-talsmann Dmitry Peskov.

– Vi overvåker ikke helsetilstanden til russiske fanger, la han til.

Der er planlagt nye demonstrasjoner til støtte for Navalnyj. Russisk politi advarer mandag alle mot å delta.

Navalnyjs private lege Anastasia Vasiljeva formidlet i helgen at kaliumnivåene hans er så høye at han må ha intensivbehandling for å hindre hjertestans. Han risikerer å dø når som helst, ifølge legen, som ikke har fått slippe inn i fengselet.

Navalnyjs situasjon tas også opp på høyeste hold i EU. Saken blir tema på et videomøte blant unionens utenriksministre mandag.

I en uttalelse mandag avfeier Kreml bekymringene fra vestlige land.

(©NTB)

Flere nyheter: