Menu
En demonstrant holder opp et bilde av Aleksej Navalnyj under en demonstrasjon i Lisboa. Foto: Armando Franca / AP / NTB

Navalnyj flyttet fra straffeleir – uklart hvor han er

Den russiske opposisjonslederen og regimekritikeren Aleksej Navalnyj er blitt flyttet fra straffeleiren IK-2 i Vladimir-regionen, opplyser en av hans advokater.

Av NTB | 12.03.2021 17:08:20

Politikk: Navalnyj la i starten av mars ut et innlegg på Instagram der han fortalte at han satt i Koltsjugino-fengslet, en straffeleir i Vladimir-regionen like utenfor Moskva.

Der ble han besøkt av en av sine advokater torsdag, men da advokaten kom tilbake fredag fikk han beskjed om at Navalnyj ikke lenger var der.

– Han er blitt flyttet til et ukjent sted, sier advokaten Vadim Kobzev.

Russlands føderale fengselsvesen vil ikke svare på spørsmål om hvor Navalnyj befinner seg.

– De skal informere familien om hvor han blir flyttet, men som vi har sett tidligere, blir ikke dette gjort, sier hun.

Fredag krever 45 land at Navalnyj blir løslatt i en uttalelse som ble lest opp av Polens representant i FNs menneskerettighetsråd i Genève.

Ifølge Humans Rights Watch er Norge et av landene som har skrevet under på erklæringen. Det er stort sett europeiske land som har skrevet under på den.

Navalnyj ble pågrepet i januar da han vendte tilbake til Russland. Han ble forgiftet med den russiske nervegiften novitsjok i hjemlandet i august i fjor og tilbrakte flere måneder på sykehus i Tyskland før han dro hjem.

Han er dømt til å sone i to og et halvt år i en arbeidsleir for brudd på meldeplikten etter en betinget dom fra 2014. Dommen var basert på en svindelsak Navalnyj avviser som fabrikkert.

Navalnyjs team skriver i en Twitter-melding at advokatene hans har gjort gjentatte forsøk på å nå ham i fengselet fredag. Advokat Olga Mikhailova sier ifølge Deutsche Welle at familien hans ikke er blitt varslet om hvor han er flyttet.

I erklæringen heter det at fengslingen av Navalnyj er uakseptabel og politisk motivert. Også Australia, Canada og Japan skrev under på erklæringen.

(©NTB)

Flere nyheter: