reklame
Menu
Putin-kritikeren Aleksej Navalnyj ligger alvorlig syk på et sykehus i Sibir. Hans støttespillere mener har blitt forgiftet. Foto: AP / NTB scanpix

– Navalnyj flys til Tyskland lørdag morgen

Ambulanseflyet som skal frakte den kritisk syke russiske regimekritikeren Aleksej Navalnyj til Tyskland, skal etter planen ta av fra Sibir lørdag morgen.

Av NTB | 21.08.2020 23:37:57

Medisin og helse: Russiske leger snudde fredag og ga grønt lys til at 44-åringen kan transporteres til Tyskland.

Et tysk ambulansefly står klar i byen Omsk i Sibir til å frakte Navalnyj til Berlin. Et tysk legeteam har fått undersøkt ham og konkluderte fredag med at tilstanden hans var god nok til at han kunne flyttes.

Planen var opprinnelig at flyet skulle ta av i løpet av fredag kveld eller natt til lørdag. Men Navalnyjs talskvinne Kira Jarmysj sier hun forventer at han blir fløyet lørdag morgen, ifølge Reuters.

Det er den tyske uavhengige organisasjonen Cinema for Peace som organiserer arbeidet med å få fløyet Navalnyj til Berlin, der det velrenommerte Charité-sykehuset står klare til å ta imot ham.

– Vi ønsker å fly så raskt som mulig. Men vi behøver selvsagt å få ordnet tillatelser, og det er også nødvendig med medisinske forberedelser, sier han.

Navalnyj (44) har siden torsdag ligget livstruende syk og i koma på et sykehus i Omsk etter det som kan være en forgiftning.

En ikke navngitt lege sier ifølge Reuters at det er funnet spor av industrielle, kjemiske stoffer på klærne og hendene til opposisjonspolitikeren.

Aleksej Navalnyj er en av president Putins argeste kritikere, og støttespillerne hans mener han må ha fått i seg gift da han drakk en kopp te på flyplassen i byen Tomsk i Sibir før han satte seg på flyet til Moskva torsdag morgen.

Grunnleggeren av organisasjonen, Jaka Bizilj, sier til avisen Deutsche Welle fredag ettermiddag at forberedelsene for syketransporten var godt i gang,

Men sjeflegen på sykehuset der Navalnyj ligger hevder det ikke er funnet spor av gift i prøver tatt av Navalnyj og mener at han er rammet av lavt blodsukker som følge av et metabolsk syndrom. Legene på sykehuset sa tidligere på fredagen at Navalnyj var for syk til at han kunne flyttes.

(©NTB)

Flere nyheter: