Menu
Illustrasjonsfoto: Vidar Ruud / NTB

Nav venter høy arbeidsledighet i slutten av 2022

Nav forventer en betydelig bedring i arbeidsmarkedet framover, men arbeidsledigheten ventes likevel å være mye høyere enn før koronakrisen ved utgangen av 2022.

Av NTB | 10.03.2021 09:54:15

Arbeidsliv: Nav venter at det i år vil være et snitt på 104.000 registrerte helt ledige, og at dette vil synke til 87.000 neste år, opplyser de i en pressemelding. Dette tilsvarer en registrert ledighet på henholdsvis 3,7 og 3,0 prosent av arbeidsstyrken.

Til sammenligning var det i snitt 63.400 helt ledige i 2019, noe som utgjør 2,3 prosent av arbeidsstyrken.

– Selv om vi forventer en betydelig bedring på arbeidsmarkedet, og da særlig i løpet av andre halvår i år, er det fremdeles en lang vei tilbake til den situasjonen vi hadde på arbeidsmarkedet før koronakrisen. Arbeidsledigheten vil fremdeles være på et mye høyere nivå ved utgangen av 2022 enn den var før koronakrisen, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte.

Siden første koronanedstenging 12. mars i fjor har arbeidsledigheten vært rekordhøy. Andelen langtidsledige er ett år senere svært høy, og risikoen for at flere havner varig utenfor arbeidslivet, har økt under koronapandemien, ifølge Nav.

Enkelte bransjer vil relativt raskt merke bedring når samfunnet gjenåpnes, men virksomheter innen både luftfart og reiseliv vil trolig ha utfordringer i flere år framover. Det ventes også at oljeinvesteringene vil fortsette å falle de to neste årene, noe som særlig vil ramme industribedrifter som leverer til oljeindustrien.

(©NTB)

Flere nyheter: