reklame for smiaa
Menu
Nato-sjef Jens Stoltenberg leder onsdagens videokonferanse med alliansens forsvarsministre. Arkivfoto: Fredrik Ljone Holst / NTB scanpix

Natos forsvarsministre samles i koronakampen

Når Natos forsvarsministre møtes i en videokonferanse onsdag, er det bare én sak på dagsordenen: covid-19-krisen

Av NTB | 14.04.2020 11:47:28

Medisin og helse: – Selv om vi har sett en avtagende vekst i noen land, fortsetter covid-19 å berøre oss alle. Sykdommen har en fryktelig pris, sier generalsekretær Jens Stoltenberg i forkant av møtet.

Ministrene skal gå gjennom det Nato og medlemslandene gjør for å bekjempe den pågående helsekrisen.

Stoltenberg ramset opp en rekke tiltak der Nato-land bistår hverandre med kompetanse og utstyr, og der Nato blant annet står for logistikk og lufttransport.

– Det er gitt avgjørende bistand til den sivile innsatsen, inkludert feltsykehus, sykehusskip, pasienttransport, hjemtransport av borgere og desinfisering av offentlige områder og grenser, sa Stoltenberg.

– Vi skal sørge for riktig støtte på rett sted til rett tid og hjelpe landene å redde liv.

– Vi ser at flere statlige og ikke-statlige aktører forsøker å spre falsk informasjon og så splid mellom oss. Vi må jobbe for å identifisere, overvåke og avsløre dette, sa Stoltenberg og la til at «en åpen og transparent presse er det beste bolverk mot propaganda».

Stoltenberg gjentok også at det er viktig å unngå at den pågående helsekrisen blir en sikkerhetspolitisk krise. Han sa Natos styrker er klare til innsats og at alliansens operasjoner ikke er berørt av koronakrisen.

Også Sverige, Finland og EUs utenrikssjef Josep Borrell deltar i videokonferansen onsdag ettermiddag.

– Koronaviruset kjenner ingen grenser, og vi står sterkere og tryggere sammen med våre partnere, understreket Stoltenberg.

Møtet er en oppfølging av et utenriksministermøte for bare to uker siden. Der fikk Natos militære ledelse i oppdrag å opprette en arbeidsgruppe for å trappe opp den militære bistanden til medlemslandene.

Nato-sjefen understreket også at det er viktig å bekjempe spredning av falsk informasjon og forsøk på å utnytte krisen i propagandaøyemed.

(©NTB)

Flere nyheter: