reklame for Sheiken Bowling
Menu
Natos generalsekretær har innkalt alliansens utenriksministre til digitalt hastemøte fredag for å drøfte Ukraina-situasjonen. Foto: Torstein Bøe / NTB

Nato-ministre skal holde krisesamtaler om Ukraina

Nato har hasteinnkalt alliansens utenriksministre til et møte om situasjonen i Ukraina fredag.

Av NTB | 04.01.2022 13:23:32

Krig og konflikter: Bakgrunnen for krisemøtet, som skal ledes av generalsekretær Jens Stoltenberg, er Russlands militære styrkeoppbygging i grenseområdene mot Ukraina.

Utenriksministrene skal også diskutere andre og bredere europeiske sikkerhetstemaer, heter det i en pressemelding fra Nato.

– Dette er en del av en kontinuerlig koordinering mellom Nato-allierte om sikkerhet i Europa som følge av Russlands militære styrkeoppbygging i og rundt Ukraina. Møtet er også en mulighet til å ta opp andre sider av forholdet til Russland, blant annet møtet i Nato-Russland-rådet 12. januar, sier en tjenesteperson i Nato til NTB.

Høytstående tjenestemenn fra USA og Nato skal møte Russland neste uke for første gang siden 2019 etter at Moskva har lagt fram en liste med krav.

Blant annet krever Russland at Nato aldri lar Ukraina bli medlem av alliansen og i tillegg trekker styrker som står nær den russiske grensa, tilbake.

Nato har på sin side avvist det alliansen kaller et forsøk fra russisk side på å diktere framtiden til uavhengige partnere. Nato har også truet Moskva med «alvorlige kostnader» dersom Russland går inn i Ukraina.

Fredagens møte starter klokka 14 og foregår som en videokonferanse. Det er satt opp en pressekonferanse med Stoltenberg i etterkant av møtet, ca. kl. 16.15.

Flere nyheter: