Menu
Norskstyrker skal være blant de siste som trekkes ut av Afghanistan. Her fra Mazar-e-Sharif i 2012. Foto: Lise Åserud / NTB

Nato bekrefter at tilbaketrekkingen fra Afghanistan har startet

Nato har startet tilbaketrekkingen fra Afghanistan, bekrefter forsvarsalliansen torsdag. USA bekrefter også at tilbaketrekkingen er i gang.

Av NTB | 29.04.2021 19:54:48

Politikk: Etter snart 20 år er krigen i Afghanistan i ferd med å avsluttes fra Natos side.

Søndag sa lederen for de internasjonale styrkene i Afghanistan, general Scott Miller, at USA og Nato hadde begynt å «jobbe lokalt» for å trekke soldatene ut av landet.

Det bekrefter en ikke-navngitt tjenestemann i Nato overfor nyhetsbyrået AFP torsdag. NTB har vært i kontakt med pressetjenesten til Nato, som bekrefter at tilbaketrekkingen har startet.

– Tilbaketrekkingen har startet. Det vil være en ryddig, koordinert og målrettet prosess, sier en ikke-navngitt Nato-tjenestemann i uttalelsen som også er sendt til NTB.

USAs president Joe Biden har satt som mål at amerikanske styrker skal være ute av Afghanistan innen 11. september, som er 20-årsdagen for terrorangrepene som førte til Afghanistan-krigen.

Natos medlemsland har besluttet at tilbaketrekkingen skal starte innen 1. mai. USA inngikk i fjor en avtale med Taliban om å trekke seg ut innen 1. mai, og det er usikkert hvordan Taliban vil håndtere situasjonen når tilbaketrekkingen altså ikke er fullført innen denne datoen.

Nato-tjenestemannen som uttaler seg om tilbaketrekkingen, legger vekt på at sikkerheten står i høysetet.

– Sikkerheten til våre styrker vil være topprioritet hele veien, og vi tar alle nødvendige steg for å holde vårt personell utenfor fare. Så dere forstår at vi på dette tidspunktet ikke vil gå inn på operasjonelle detaljer, inkludert styrketall eller tidslinjer for individuelle nasjoner, sier Nato-tjenestemannen.

I alt har 9.000 norske soldater tjenestegjort i Afghanistan. Ti av dem har mistet livet i krigen. Norge har nå rundt 95 forsvarspersonell i Afghanistan.

Norge driver blant annet et feltsykehus og opptrening av afghansk antiterrorpoliti ved den internasjonale flyplassen i Kabul. Disse styrkene vil være blant de siste som trekkes ut av landet, har forsvarssjefen tidligere sagt.

Det hvite hus bekrefter også at USA har startet tilbaketrekkingen, melder Reuters. NTB har vært i kontakt med Forsvarsdepartementet for å få svar på om også de norske styrkene har startet tilbaketrekkingen, foreløpig uten å få svar på det.

Da tilbaketrekkingen ble kjent, sa Norges forsvarssjef Eirik Kristoffersen til NTB at Norge tar høyde for at Taliban kan komme til å gjenoppta sine angrep mot Nato-styrkene.

– Ethvert Taliban-angrep under tilbaketrekkingen vil bli møtt med en kraftfull reaksjon. Vi planlegger å ha fullført tilbaketrekkingen i løpet av få måneder, legger tjenestemannen til.

(©NTB)

Flere nyheter: