Menu
Harald Sohlbergs «Vinternatt i Rondane» er blant maleriene som er suppesikret med beskyttende glass. Foto: Geir Olsen / NTB

Nasjonalmuseet ruster seg for suppeangrep

Det skal bli vanskeligere for besøkende på Nasjonalmuseet å få med seg suppe eller andre ting som kan kastes på kunsten, melder Aftenposten.

Av NTB | 06.11.2022 03:41:08

Krig og konflikter: – Vi følger med på aksjonene rundt i verden og har iverksatt tiltak den siste tiden for å forhindre at noe tilsvarende skal skje her, sier kommunikasjonsdirektør Eirik Kydland ved museet til Aftenposten.

Den siste tiden har klimaaktivister rundt om i verden kastet flytende matretter på uerstattelig kunst. Men flere av Nasjonalmuseets verker er allerede beskyttet med glass.

– De nye tiltakene vil bety en oppgradering av både menneskelige og elektroniske sikkerhetsrutiner, opplyser Kydland.

De utstilte kunstverkene er utstyrt med sensorer. Går en for nærme vil det gå en alarm som tilkaller vaktene.

To aktivister ble lørdag pågrepet etter at de limte hendene sine fast til rammene på Francisco Goya-malerier på Prado-museet i Spanias hovedstad Madrid. Fredag ble Vincent van Goghs maleri «Såmannen» tilgriset med ertesuppe i Roma.

Hendelsene i Roma og Madrid er den siste i en rekke aksjoner fra klimaaktivister som limer seg fast eller kaster suppe, potetmos eller kake på kjente kunstverk i Europa.

Blant verkene som har fått gjennomgå, er Leonardo da Vincis «Mona Lisa» i Paris, Van Goghs «Solsikker» i London og «Pike med perleøredobb» i Haag.

Alle maleriene var dekket med glass, og ingen ble skadd i aksjonene.

(©NTB)

Flere nyheter: