Menu

Nasjonaldag også for lommetyver

Nasjonaldagen er rene julekvelden for profesjonelle lommetyver. Store folkemengder og trengsel gjør at festdagen blir et eldorado for de som vil stjele fra folks lommer og vesker.

Av Egil M Solberg | 16.05.2018 13:00:23

Lommetyver: Nasjonaldagen er den dagen i året med flest anmeldelser for lommetyverier, ifølge politiet.

Store folkemengder og mye trengsel er rene julekvelden for profesjonelle lommetyver, og det er spesielt én ting de er ute etter.

– 17. mai er en festdag, også for lommetyvene. Dessverre ser vi at nasjonaldagen vår er en dag hvor mange blir bestjålet. Uansett hvor fin dagen er bør man ta sine forholdsregler mot lommetyveri. Det er helst mobiltelefonen din de er ute etter og metodene kan ofte være utspekulerte, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Selv om de aller fleste av oss har gått helt over til bankkort som betalingsmiddel er 17. mai en dag hvor kontanter brukes mye. Det er gjerne kø
foran minibankene og barna får egne penger til å kjøpe pølser og is.

– Lommetyvene merker spesielt ut folk som opptrer distré og er uoppmerksomme, eller de som har det veldig travelt. Skjuler du pin-koden når du tar ut penger eller betaler med kort minsker sjansen for at de er interessert i deg, sier han.

Slår til etter barnetoget

Statistikken forteller at de fleste tyveriene dreier seg om mobiltelefoner, og
da helst de dyreste og nyeste modellene som er lett omsettelige.

– Metodene er forskjellige, men som regel skjer det fort og er så frekt utført
at mange umiddelbart ikke forstår hva som skjer. Ofte skjer tyveriene like etter barnetoget eller ut på ettermiddagen. Da er man gjerne litt sliten av kø og trengsel og lar seg avlede ved skubbing eller dytting. Noen har gjerne fått i seg litt alkohol også. På få sekunder kan proffe tyver slå til og før du aner det er mobilen eller lommeboka borte, sier Brandeggen.

Mange knuste mobiler 17. mai

17. mai er også den dagen i året hvor et stort antall mobiltelefoner går i
bakken og blir skadet eller knust.

Forsikringsbransjen mottar årlig titusenvis av innmeldte erstatningssaker for mobiltelefoner, til en verdi av mange titalls millioner kroner. Mai er gjerne en av de verste månedene.

– Vi opplever en markant økning i skadde mobiler på 17. mai. Som oftest fordi
folk bruker mobilen som kamera og mister den mens de står i folkehavet og forsøker å fotografere, eller blir skubbet i trengselen slik at mobilen går i
bakken. Det ender som regel med knust skjerm, men i enkelte tilfeller får mobilen så mye juling at den ikke fungerer lenger, sier Brandeggen.