
Nasjonal krise i Nord-Korea etter første koronatilfelle
Nord-Korea har bekreftet sitt første koronatilfelle etter å ha angivelig ha unngått viruset i to år. Statlige medier kaller det en alvorlig nasjonal krise.
Politikk: Nordkoreanske myndigheter har fram til nå hevdet at det ikke har vært koronasmitte i landet, som skal ha rundt 26 millioner innbyggere.
Men prøver tatt søndag av pasienter som hadde feber i hovedstaden Pyongyang, «stemmer overens» med den svært smittsomme omikronvarianten av viruset, ifølge det statlige nyhetsbyrået KCNA.
KCNA skriver at Kim har møtt partitopper, og gitt beskjed om at «målet er å eliminere smittekilden innen kortest mulig tid».
Det blir innført strengere grensekontroll og nedstengningstiltak. Landets innbyggere blir bedt om å «fullstendig blokkere spredningen av det skadelige viruset ved å grundig blokkere områdene sine i alle byer og fylker i landet», skriver nyhetsbyrået.
All forretningsaktivitet og produksjon vil organiseres slik at alle arbeidsenheter blir «isolert» for å hindre smittespredningen, heter det videre.
Det fattige atomlandet har siden koronapandemien brøt ut vært underlagt en selvpålagt blokade. Økonomien har lidd voldsomt, og utenrikshandelen har så godt som stoppet opp.
Togtrafikken mellom grensebyen Sinuiju og den kinesiske byen Dandong ble tentativt gjenåpnet i januar, men Kina kunngjorde i april at handelen midlertidig ble stanset, da kineserne håndterte et koronautbrudd i Dandong.
Nord-Korea har foreløpig avvist vaksinene de har fått tilbudt gjennom det FN-støttede Covax-programmet, muligens fordi de kommer med internasjonale krav om kontroller.
KCNA omtaler koronasmitten som en «alvorlig nasjonal krise». Landets leder Kim Jong-un har sverget å overvinne utbruddet, og sier at landet vil innføre smittevern- og karanteneregler på et «maksimal nødsituasjon»-nivå.
Analytikere har sagt at Nord-Koreas vaklende helsevesen vil slite med å takle et omfattende virusutbrudd.
(©NTB)