Menu
Russlands invasjon av Ukraina har rammet landets jordbruksproduksjon kraftig. Russiske styrker har tatt kontroll over store landbruksområder, og mange åkre er ødelagt av bomber og granater, som her i Donetsk-regionen. Foto: AP / NTB

Nasa: 22 prosent av Ukrainas dyrkede mark er okkupert

Russiske styrker har siden invasjonen tatt kontroll over 22 prosent av all dyrkbar mark i Ukraina, ifølge den amerikanske romfartsorganisasjonen Nasa.

Av NTB | 07.07.2022 17:01:11

Økonomi og næringsliv: Områdene øst og sør i Ukraina, som nå kontrolleres av russiske styrker, sto tidligere for 28 prosent av Ukrainas vinteravlinger, i hovedsak hvete, raps, rug og bygg, samt 18 prosent av sommeravlingene, først og fremst mais og solsikker, ifølge Nasa.

Krigen har hindret både innhøsting og planting, og mange bønder og arbeidere har måttet flykte fra krigshandlingene. Åkre er ødelagt av bombe- og granatnedslag, og veier er minelagt og livsfarlige å kjøre på.

Krigen i Ukraina kan derfor få svært alvorlige følger for matforsyningen i verden, konkluderer Nasas forskere, som bygger sine funn på analyse av satellittbilder.

Ifølge USA kom 46 prosent av all solsikkeolje som ble omsatt i verden før krigen fra Ukraina. 9 prosent av all hvete, 17 prosent av all bygg og 12 prosent av all mais på verdensmarkedet kom også fra landet.