Menu
Demokraten Nancy Pelosi ble tatt imot av Taiwans utenriksminister Joseph Wu (til venstre) på flyplassen i Taipei sent tirsdag kveld. Foto: Taiwans utenriksdepartement / AP / NTB

Nancy Pelosi på omstridt besøk på Taiwan

Den amerikanske kongresslederen Nancy Pelosi sier at USAs Kina-politikk ligger fast. Regjeringen i Beijing protesterer kraftig på at hun besøker Taiwan.

Av NTB | 02.08.2022 17:30:43

Politikk: Like før flyet med 82 år gamle Pelosi og en gruppe andre demokrater landet på Songshan-flyplassen i Taipei sent tirsdag kveld, fløy flere fly fra det kinesiske flyvåpenet gjennom Taiwanstredet.

– Enkelte amerikanske politikere leker med ilden når det gjelder Taiwan-saken, sa Kinas utenriksminister Wang Yi i en kommentar til besøket.

I en kunngjøring understreket hun at besøket ikke innebærer noen kursendring i USAs politikk overfor Kina og Taiwan.

Besøket «strider på ingen måte mot USAs mangeårige politikk», het det i uttalelsen.

USA har imidlertid siden bidratt med omfattende militærhjelp til øya, men uten å love direkte hjelp dersom styrker fra det kinesiske fastlandet angriper.

– Disse handlingene er som å leke med ilden og ekstremt farlige. De som leker med ild, vil bli fortært av den, het det videre i kommentaren til Pelosis besøk.

– Folkets frigjøringshær er i full beredskap og vil gjennomføre en serie med målrettede militære operasjoner og resolutt forsvare nasjonal suverenitet og territoriell integritet og hindre ekstern innblanding og separatistforsøk på Taiwan, sier det kinesiske forsvarets talsmann Wu Qian i en kommentar til den amerikanske senatorenes besøk.

Pelosis besøk er et uttrykk for USAs bunnsolide støtte til Taiwan, het det fra utenriksdepartementet i Taipei natt til onsdag.

– Vi mener at besøket vil styrke de nære og vennlige relasjonene mellom Taiwan og USA, samt ytterligere styrke det globale samarbeidet mellom de to sidene på alle områder, heter det.

Kinas utenriksminister mener Washingtons opptreden «korrumperer USAs nasjonale troverdighet».

– Dette vil definitivt ikke få et godt utfall. Blottstillingen av Amerikas bøllete ansikt viser igjen at det er verdens største sabotør av fred, sa Wang få timer før Pelosis ankomst.

Pelosi ble møtt på flyplassen av en delegasjon ledet av Taiwans utenriksminister Joseph Wu.

USA anerkjente i 1979 Taiwan som en del av «ett Kina», representert av regjeringen i Beijing. Det samme gjør Norge og det store flertallet av verdens land, samt FN.

– USA forvrenger, tilslører og uthuler til stadighet «ett Kina»-prinsippet, het det i en uttalelse fra det kinesiske utenriksdepartementet tirsdag kveld.

Det kinesiske forsvaret varsler militærøvelser i seks områder i farvannet rundt Taiwan de kommende dagene.

Pelosi er den mest høytstående amerikanske politikeren som besøker øya siden 1997.

På forhånd hadde Kina varslet at «de ikke vil sitte stille» dersom Pelosi besøker Taiwan. Som Demokratenes leder i Representantenes hus anses hun av Kina som en stedfortreder for president Joe Biden.

(©NTB)

Flere nyheter: