reklame for Utvik Autoservice
Menu
Utstillingen Sammenslåingen (The Merger) vises i Kristiansand Kunsthall ut august. Det er veggmalerier malt av Siri Hjort og Sebastian Makonnen Kjølaas, som viser samtiden i Kristiansand etter sammenslåingen mellom kommunene Kristiansand, Søgne og Sogndalen. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Nakne kongelige og kjendiser på veggmaleri om kommunesammenslåing

Den knallharde debatten før kommunesammenslåingen i Kristiansand vises i en ny utstilling, der flere kjendiser, blant annet kronprinsessen, er malt naken.

Av NTB | 18.06.2020 18:04:08

Politikk: 1. januar ble Søgne og Songdalen innlemmet i storkommunen Kristiansand. Før sammenslåingen var et faktum hadde det pågått en heftig diskusjon, til tider med en ganske røff tone.

Debatten står nå som en erotisk og politisk satire malt over fire vegger i utstillingen «Retten og vrangen» i Kristiansand kunsthall. Veggmaleriet er signert kunstnerne Siri Hjort og Sebastian Makonnen Kjølaas.

– Alle personene som har vært involvert i disse harde debattene, både avsendere og mottakere, er representert. I tillegg er det en god del kjendiser som kunstnerne forbinder med Kristiansand, sier kurator Cecilie Nissen til NTB.

Både kronprinsesse Mette-Marit, nylig utnevnt oljefondssjef Nicolai Tangen, Kaptein Sabeltann, Janne Formoe og Rolf Løvland er blant kjendisene som er karikert på veggene – alle nakne.

Kurator Pernille Skar Nordby sier til NTB at Hjort og Kjølaas skriver seg inn i en ganske lang historie.

– Veggmaleri har tusen år lange tradisjoner, og erotisk, politisk satiretegning var veldig utbredt rett før den franske revolusjon. Men her er det sørlandske lokale kjendiser, politikere, byrokrater, kunstnere og noen kuratorer som er representert.

– Det har vært en del dårlig stemning i denne byen, og dette er et forslag til å heller le av hverandre og møtes på torget, sier kuratoren.

– Reform er viktig for politikken, form er viktigere for erotikken. Politikk er offentlig, erotikk er privat, gruppesex er begge deler, sier kunstnerne om veggmaleriet til Fædrelandsvennen.

(©NTB)

Flere nyheter: