Menu
Stadig bedre rekkevidde gjør elbilene attraktive for flere. (Foto: NAF/Motor)

NAF: Elbilmotstanden i Norge synker

Mer enn fire av ti nordmenn sier at deres neste bil blir en elbil.

Av Egil M Solberg | 27.07.2021 07:11:39

Elbil: Andelen som er positive til elbil øker kraftig.

I 2017 var andelen positive 30 prosent. I 2021 er andelen positive steget til 43 prosent.

– Dette viser at tiden jobber for elbilen. Rekkevidden øker, kjennskapen til bilens egenskaper spres og momsfritaket gjør at flere vurderer elbil som et rimeligere alternativ, sier Ingunn Handagard, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

At så mange som 43 prosent sier at deres neste bil blir en elbil er overraskende høyt. Bruktmarkedet er fortsatt umodent for elbiler, og de aller fleste i Norge kjøper bruktbil, melder NAF.

– Elbilen utgjør over halvparten av alle nye biler som selges, men utgjør bare rundt ti prosent av bruktmarkedet. Dette er ofte elbiler med rekkevidde på 200 til 300 km, som er kortere enn de nyeste modellene som gjerne ligger på 400 – 500 km. Det tar nok tre-fire år før bruktmarkedet på elbiler er skikkelig oppe og står, mener hun.

Ladehinder

Et annet hinder for at folk skaffer seg elbil er mangelen på hurtigladere langs veiene. Denne sommeren skal 200 000 nordmenn bruke elbilen sin på sommerferie. Det kan bety stort press på de laderne som finnes langs veiene.

– NAF har jobbet med myndighetene for å få på plass et skikkelig ladenettverk for elbiler langs veiene, og det er fordi det er politikernes vilje at det finnes så mange elbiler – da må også ladeinfrastrukturen være på plass. Det er den ikke i dag, sier Handagard.

Flere nyheter: