Menu
Både mannskap på bakken og helikopter er i aksjon for å slukke gressbrannen på Sotra som blusset opp igjen onsdag. Foto: Paul S. Amundsen / NTB

Nærmere 200 personer evakuert på Sotra – skogbrannen fortsatt ikke under kontroll

Nærmere 200 personer er evakuert som følge av at det brenner flere steder på Spjeldsfjellet i Sotra – i samme område hvor det brant kraftig i forrige uke.

Av NTB | 09.06.2021 19:07:43

Ulykker og naturkatastrofer: Denne brannen har nå blusset opp igjen, og det er fortsatt stor fare for spredning.

– Brannmannskapene har fortsatt ikke full kontroll, men er på stedet med store ressurser. Det brenner fortsatt godt, men foreløpig ser det ikke ut til at det er fare for spredning til bebyggelse, sier operasjonsleder Knut Dahl-Michelsen i Vest politidistrikt til NTB ved 18-tiden.

Antall personer som er evakuert fra området er ikke helt avklart. Ved kommunens evakueringssenter i Ågotneshallen har nærmere 200 personer meldt seg, men antallet er etter alt å dømme enda høyere.

– Det er en del personer som har evakuert seg selv, og ikke ved hjelp av politi og brannvesen. Kommunen har gått ut og bedt disse ringe inn og melde seg, og det har kommet inn en del telefoner uten at vi akkurat nå har det totale antallet, sier Dahl-Michelsen.

Brannmannskaper fra Bergen er også satt inn i slukningsarbeidet sammen med mannskaper fra Askøy og Os, samt at Sivilforsvaret er koblet inn. Frivillige fra Røde Kors bemanner evakueringssenteret og også mannskaper fra Haakonsvern bistår.

De siste meldingene fra området går ut på at brannområdet har en bredde på et par hundre meter og beveger seg nordover.

– Vi begynner å få en viss grad av kontroll, men det ligger en viss spenning i om vi klarer å holde brannen i sjakk. Akkurat nå er det vinden som avgjør, sa innsatsleder Jon Magnus Birkeland i Bergens brannvesen under en pressebrifing klokken 18.30.

– Det er meldt regn i løpet av fredag, ganske mye, sa Birkeland, som håper det vil hjelpe hvis ikke brannmannskapene klarer å få kontroll på brannen før.

Onsdag kveld er det rundt 30 brannfolk i sving i tillegg til to skogbrannhelikoptre. .

Ifølge Bergensavisen er mannskaper fra fem brannstasjoner er i arbeid.

– Det er meldt vedvarende sterk vind, oppunder liten kuling utover kvelden. Det er en ekkel vind, akkurat for sterk til at vi er komfortable, sier Jarl Hestad, vakthavende brannsjef i Øygarden brann- og redning til avisen.

NRK skriver at det er synlige flammer og kraftig røykutvikling på sørsiden av Spjeldsfjellet.

Flere personer har kommet til evakueringssenteret i Ågotneshallen etter oppblussingen av brannene onsdag.

– Når vi begynner å evakuere mennesker, er det alvorlig for dem som blir evakuert, sier ordfører i Øygarden Tom Georg Indrevik (H) til NRK.

Brannen i forrige uke startet torsdag, og da fikk ikke brannmannskapene kontroll på brannen før dagen etter.

Brannvesenet fikk melding ved 14-tiden onsdag om brann i gress og lyng flere steder ved Spjeld og Fjæreidpollen på Sotra. 25 minutter senere kom meldingen om at brannen nærmet seg et boligfelt ved Spjeldsfjellet, skriver Bergens Tidende.

Da brannen herjet i området i forrige uke, skapte vinden store problemer. Heller ikke nå spiller vinden på lag med brannmannskapene.

I forrige uke ble over 500 personer evakuert da en omfattende brann rammet Sotra.

Flere nyheter: