Menu
Juventus-president Andrea Agnelli leder ECA. Foto: Alfredo Falcone/LaPresse via AP / NTB

Nær enighet om «nye Champions League»

Et splitter nytt format er på trappene for Champions League-fotballen. Planene kan få det endelige godkjent-stempelet senere denne måneden.

Av NTB | 08.03.2021 22:08:18

Sport: Det røpet lederen i Den europeiske klubbforeningen (ECA), Juventus-styreleder Andrea Agnelli, mandag. Han uttalte seg i forbindelse med foreningens digitale generalforsamling.

Agnelli mener det nye mesterligaformatet, som etter planen skal tas i bruk fra 2024, er «veldig, veldig nær den ideelle Champions League».

– Jeg håper virkelig at alt er klart i løpet av de neste ukene, sa den italienske fotballtoppen og understreket samtidig at enkelte detaljer så langt ikke er på plass.

ECA ønsker at to av de fire plassene skal tilfalle klubber som ikke kvalifiserer seg for turneringen gjennom sportslige meritter, men som gis plass på bakgrunn av tidligere resultater i Europa. En slik løsning åpner for at store europeiske klubber gis mesterligaplass tross mindre gode sesonger i hjemlig liga.

Kritikerne argumenterer for at en slik løsning utelukkende vil være å gi storklubbene et sikkerhetsnett, framfor å belønne klubber fra lavere rangerte nasjoner som Østerrike, Tsjekkia og Skottland i form av mesterligaspill.

Helt usannsynlig er det heller ikke at Frankrike kan bli tilgodesett med en ekstra plass i gruppespillet som følge av utvidelsen. Franske klubber har nå kun tre plasser, mot fire for de andre store europeiske ligaene.

Det nye formatet, som tidligere Manchester United-keeper Edwin van der Sar skal stå bak, vil innebære at det spilles flere gruppekamper per klubb enn i dag. Håpet er at det vil øke interessen og turneringens verdi som TV-produkt. Det vil igjen gi klubbene nye inntekter.

For klubbene blir det samtidig et spørsmål om hvor kampene skal få plass i en allerede tettpakket kalender. Etter mandagens generalforsamling antydet ECA-leder Agnelli at ligaer som i dag har 20 lag kunne vurdere å redusere antallet.

– Balansen vi håper å finne er en tredel europeiske kamper og to tredeler nasjonale kamper, sa han ifølge Sky Sports.

Blir nyvinningen vedtatt anses det også som dødsstøtet for planene om en europeisk utbryterliga. Den ville ha vært en konkurrent til dagens mesterliga.

Det nye formatet innebærer i første rekke store endringer for gjennomføringen av gruppespillet. Antallet deltakende klubber i turneringen økes fra 32 til 36. Hvordan de fire ekstra plassene skal fordeles, er blant spørsmålene som foreløpig ikke er besvart.

Det tradisjonelle gruppespillet, der 32 lag deles inn i grupper på fire, skrotes i det nye formatet. I stedet legges det opp til at de 36 deltakende klubbene plasseres på én og samme ligatabell. Hver klubb spiller ti kamper mot ulike motstandere, fem på hjemmebane og fem på bortebane, før de beste går til utslagsrunder som mer eller mindre gjennomføres etter dagens modell.

(©NTB)

Flere nyheter: