Menu
Illustrasjon av det planlagte minnested for 22. juli, som er planlagt bygget på Utøykaia. Nå varsler naboene søksmål mot Hole kommune. Foto: Manthay Kula / Statsbygg / NTB scanpix

Naboer til 22. juli-minnesmerke går til søksmål mot kommunen

Naboene til det planlagte 22. juli-minnesmerke på Utøykaia går til søksmål mot Hole kommune i et forsøk på å stanse byggingen.

Av NTB | 28.05.2020 12:33:09

Politikk: Til tross for sterke protester fra naboene har Hole kommune bestemt at 22. juli minnesmerket skal ligge på Utøyakaia. Nå varsler naboene søksmål mot kommunen, melder NRK.

– Vi tar ut søksmål mot Hole kommune med spørsmål om de i det hele tatt har lov til å reise et slikt monument ut fra naboloven. Dette skjer med bakgrunn for de helsefarene innbyggerne blir utsatt for, sier advokat Ole Hauge Bendiksen som representerer de 20 saksøkerne.

Planlagt byggestart er i juni, men saksøkerne sier de vil gjøre det de kan for at de ikke blir noen byggestart.

– At byggestarten blir utsatt når vi starter vår prosess, ser jeg på en selvfølge, sier advokaten.

Debatten om et minnesmerke etter terrorhendelsene har rullet gjennom flere år. Flere naboer sier de ikke ønsker å ha minnesmerket på Utøykaia, fordi det stadig vil minne dem om terrorangrepet. Det var også her mange av ungdommene som svømte i land 22. juli 2011, kom i land.

Det planlagte minnesmerket skal utformes av 77 søyler – én for hvert av ofrene i terrorangrepene – som til sammen vil utgjøre et gjerde nede ved vannkanten på Utøykaia.

(©NTB)

Flere nyheter: