Menu
August er måneden lynskader koster nordmenn mest. Foto: iStock.

Nå smeller det

Bare 3 av 10 tar grep når det smeller rundt ørene på dem. August er måneden flest skader skjer på grunn av lyn.

Av Egil M Solberg | 27.07.2021 06:31:15

Torden: Tallet kommer fra en ny undersøkelse Norstat har gjort for Frende Forsikring. 2 av 10 sier at de aldri gjør noen grep når det lyner og tordner.

Mandag kveld ble det registrert store mengder lyn på Sør- og Østlandet. Ustabile luftmasser skal vedvare tirsdag.

– Alle bør trekke ut kontakter, bruke eksterne ladere eller mobildatatrafikk når det smeller. Det koster mye mindre enn å fikse tingene dine hvis du er uheldig, sier brannekspert i Frende Forsikring, Øystein Øren.

10 prosent kan slappe av

Det er kun hvis du har overspenningsvern hjemme at du ikke trenger å ta grep. 1 av 10 i undersøkelsen sier at de har dette.

– Det betyr at 9 av 10 bør følge ekstra med når det lyner, sier Øystein Øren.

Så mye lyner det

Tall fra Meteorologisk institutt viser at det per midten av juli var registrert 91 775 lyn i Norge i år.

– Antallet lyn varierer mye fra år til år. Vi har for eksempel allerede passert antallet lyn for hele 2017 til nå i 2021, sier meteorolog Laila Fodnes Sidselrud ved Meteorologisk institutt.

I 2020 var det totalt 177 331 lyn i Norge.

Her lyner det mest

– Det er tradisjonelt størst lyntetthet på Østlandet, mens det er færrest på kysten nord i Nordland, sier Fodnes Sidselrud.

På Sørlandet og Østlandet lyner det mest om sommeren. Det er fordi innlandsklimaet med varme somre ofte gir gode forhold for bygeskyer og torden. På sensommeren er forholdene ideelle for å lage høye bygeskyer. Bakken er varm og forskjellen i temperatur fra bakken til luften over er stor.

På Vestlandet og i Nord-Norge lyner det mest om høsten og vinteren. Da er temperaturforskjellen mellom det relativt varme havet og luften over og slik dannes bygeskyer.

Pass på i august

Det er i sommermånedene det lyner mest i Norge og august er ofte måneden det meldes flest skader til forsikringsselskapene. Slik var det også i 2020. Da oppstod nesten 25 prosent av alle lynskadene her til lands.

I fjor kostet lynskader norske forsikringsselskap mer enn 100 millioner kroner. 88 av disse millionene gikk til skader på hus, hytter og innbo. Tallene kommer fra Finans Norge.

Husk å gjøre jobben
– Det er enkelt å sikre tingene dine når det lyner, men du må huske på å gjøre det. Vi ser at TVer og PCer er ekstra utsatt. Det er bedre å ofre TV-kvelden enn å få lynet på besøk, sier Øren i Frende.

Han forteller at lynet kan finne vei til alt som er koblet til en stikkontakt.

– Det betyr at en mobillader som står i veggen kan bli ødelagt selv om ikke mobilen din er plugget i. Derfor må du ikke bare trekke mobilen ut, men ta med hele laderen når det lyner. Det er liten vits med en fulladet mobil hvis laderen ryker. Da har du ikke mange timer med surfing før den er utladet, sier branneksperten.

Dette er de typiske lynskadene

– Brannskader er det vi ser klart flest av når det gjelder ødeleggelser etter lyn. Nedslag i ulike elektroniske duppeditter kunne vært unngått med enkle grep, sier Øren.

Heldigvis er det sjelden at vi ser personskader etter lynnedslag her til lands. Tre personer ble drept av lynnedslag i Norge mellom 1996 og 2013, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Norske forsikringsselskap får også inn mange skader på kjøleskap og frysere hvert år etter lyn.

– Det er mye god mat som går i søpla på grunn av lynnedslag, sier Øren.

Slik hjelper forsikringen ved lynskader

Hvis tingene dine blir skadet etter lynnedslag er du dekket gjennom innboforsikringen. Skader på bygning er dekket med en hus- eller hytteforsikring.

– Skadene dekkes under brannforsikringen, som er en obligatorisk del av forsikringen. Hvis fryseboksen din blir ødelagt, erstattes også innholdet, sier Øystein Øren fra Frende Forsikring.

Flere nyheter: