Menu
hallhjem-sandvikvaag-fjord1
Arkivbilde: Kjell Bua

Nå kommer selvkjørende ferjer

Fergeselskapet Fjord1 har bestilt navigasjonssystemet Autocrossing til tretten nye ferger. Dette vil kunne gjøre ferjeselskapet enda mer lønnsomt.

Av Egil M Solberg | 17.04.2018 11:16:22

Samferdsel: I kombinasjon sørger systemet for automatisk kryssing av fjorder, og minimerer energiforbruket. Det skriver selskapet i en pressemelding.

Det nye systemet, produsert av Rolls Royce, skal sørge for at overfarten blir jevnere. Det skal også bli enklere å beregne fergenes energiforbruk.

– De reisende får ta del i den mest miljøvennlige og moderne samferdselsløsningen som har vært i norske fjorder. Teknologien fra Rolls-Royce hjelper oss med realisere dette, sier Dagfinn Neteland, adm. direktør i Fjord1 i meldingen.

Automatikk

Fjord1 har for tiden tretten nye ferger som er under bygging. Syv av disse bygges i Tyrkia, mens seks bygges i Norge.

– Fem av de nye fergene skal i drift i et av de to definerte testfjordområdene for autonom sjøtransport i Norge, ved Storfjorden på Sunnmøre, sier Andreas Seth i Rolls-Royce.

Systemet skal overvåkes av kapteinen, og kan overstyres av mannskapet. Hvis ingen er i stand til å ta kontroll over systemet vil fergen stanse i trygg avstand fra land, melder selskapet.

Flere nyheter: