reklame for Utvik Autoservice
Menu
Fredag var det etter planen dukket for en demonstrasjon utenfor USAs ambassade i Oslo i forbindelse med George Floyds dødsfall. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Myndighetene nekter demonstrasjoner for George Floyd i Oslo, Bergen og Trondheim

Faren for koronasmitte gjør at myndighetene setter foten ned for demonstrasjonene i Oslo, Bergen og Trondheim i forbindelse med George Floyds dødsfall.

Av NTB | 04.06.2020 10:49:23

Krig og konflikter: Over 15.000 personer har varslet at de vil delta på demonstrasjonen utenfor USAs ambassade på Makrellbekken i Oslo.

– Vi har fått beskjed fra kommunen om at uten en dispensasjon fra Helsedirektoratet kan vi ikke samle flere enn 50 på ett sted, sier Rawha Yohaness til Klassekampen.

Hun er styremedlem i African Student Association, som er blant arrangørene bak demonstrasjonen. Beskjeden fra myndighetene gjør at arrangementet ikke kan gjennomføres som planlagt.

– Verken området utenfor ambassaden eller Eidsvolls plass kan romme i nærheten av så mange. Særlig ikke hvis man skal holde avstand av smittehensyn, sier Yohaness.

– Arrangørene African Students Association og organisasjonen ARISE har godtatt å markere på denne måten etter samtaler med smittevernlegen i Oslo og politiet, sier stabssjef Harald Nilssen i Oslo politidistrikt til avisen.

Opprinnelig skulle 5.000 personer møtes på Festplassen i Bergen fredag. Politiet fremhever at de likevel ikke kommer til å stanse en demonstrasjon så lenge smittevernsreglene overholdes.

– Vi har ingen plan om å sette foten ned. Organisasjons- og ytringsfriheten står sterkt, og vi støtter budskapet demonstrasjonen står for fullt ut, sier Morten Ørn, leder for politiet i Stor-Bergen, til NTB.

Demonstrasjonen i Trondheim er allerede utsatt til 15. juni.

Dødsfallet til afroamerikaneren George Floyd har skapt kraftige reaksjoner over hele verden. 46-åringen døde etter at en politimann holdt ham i bakken med et kne mot nakken i flere minutter under en pågripelse.

Istedenfor at flere tusen samles utenfor den amerikanske ambassaden, har arrangørene nå gått med på at en gruppe på 50 deltakere marsjerer fra ambassaden til Stortinget. Det skriver Dagbladet.

Arrangørene bak demonstrasjonen i Bergen og Trondheim har også fått beskjed fra henholdsvis kommunen og politiet om at forsamlingen over 50 personer vil anses som brudd på smittevernreglene.

(©NTB)

Flere nyheter: