reklame for smiaa
Menu
En mann bærer et barn over gaten i det etiopiske hovedstaden Addis Abeba. Spenningsnivået i landet stiger mens den pågående konflikten i Tigray-regionen eskalerer. Foto: Mulugeta Ayene / AP / NTB

Myndighetene i Tigray tar på seg skyld for flyplassangrep

Myndighetene i Tigray-regionen i Etiopia bekrefter at de angrep to flyplasser i naboregionen Amhara sent fredag kveld.

Av NTB | 14.11.2020 17:08:11

Krig og konflikter: – I går kveld gjorde vi stor skade på militære deler av flyplassene i Gondar og Bahir Dar, sier Getachew Reda i en uttalelse. Han er et høytstående medlem i Folkefronten for frigjøringen av Tigray (TPLF), som styrer Tigray-regionen i Etiopia.

FN og den afrikanske unionen (AU) har tidligere uttrykt bekymring for at konflikten i Tigray-området kan spre seg til naboregionene.

– I de sene timer 13. november ble en missil avfyrt mot byene Bahir Dar og Gondar. Som et resultat av dette har flyplassområdene fått ødeleggelser, heter det i en uttalelse fra den etiopiske regjeringen.

Tidligere ble det rapportert om at det var hørt to eksplosjoner i Amhara-regionen fredag kveld. Etter eksplosjonene ble det hørt skuddveksling i 15 minutter før det så ble helt stille, sier et vitne.

Reda hevder at soldater fra Eritrea, Etiopias tradisjonelle erkefiende, er med i kampene, noe Etiopia nekter for. Han truer med å utvide kampene til nabolandet.

– Enten de tar av fra (Eritreas hovedstad) Asmara eller Bahir Dar for å angripe Tigray, vil vi begå gjengjeldende angrep. Vi vil også angripe visse andre mål med raketter, i tillegg til flyplasser, sier han.

FN har bedt om full etterforskning av mulige krigsforbrytelser i Etiopia etter rapporter om drap på sivile i Tigray-regionen.

De har også bedt Etiopia om å åpne opp for humanitær tilgang i Tigray-regionen, samt at landet lar sivile forlate konfliktområdene. Over 11.000 mennesker har flyktet over grensen til nabolandet Sudan etter at konflikten brøt ut.

Det har gått en drøy uke siden landets regjering startet en militær offensiv mot Tigray-regionen, angivelig utløst av at opprørere angrep en lokal militærbase. Regjeringens offensiv er rettet mot Tigray-opprørere som er lojale til TPLF.

Hundrevis av mennesker skal så langt ha blitt drept, mange av dem i det Amnesty International karakteriserer som «massakrer».

(©NTB)

Flere nyheter: