
Mustafa Hasan (19) får bli i Norge
Etter snart 14 år i Norge får Mustafa Hasan (19) omsider oppholdstillatelse. Utlendingsnemnda mener saken ikke skaper presedens for barn i samme situasjon.
politikk: Hasan har bodd og vokst opp i Asker siden han var seks år gammel.
Han kom til Norge fra Jordan med sin familie i 2008. De fleste familiemedlemmene ble sendt ut av landet, men ikke Hasan fordi han var under 18 år. Da han i 2020 fylte 18 år, mottok han et endelig vedtak om at han måtte forlate landet i løpet av kort tid.
I fjor ble Unes vedtak om utsendelse kjent ugyldig i Oslo tingrett, og dermed måtte saken behandles på ny.
Denne gang har Une kommet fram til at 19-åringen får oppholdstillatelse i Norge, skriver NRK.
– De siste opplysningene som inngikk i helheten, fikk vi inn fra advokaten hans i desember, sier Østraat.
Hovedpersonen selv fikk beskjeden tirsdag formiddag.
– Det føles som jeg er født på ny, sier han til VG.
– Vi ønsker oss inderlig flere slike eksempler hvor menneskelige hensyn, tilknytningen til Norge og unge menneskers psykiske helse veier tyngre enn den kalde sorteringen som tilsynelatende ligger i instruksen Une har jobbet etter i siste årene, sier Rødts stortingspolitiker Tobias Drevland Lund.
SV sier til NTB at dette også må få konsekvenser for andre saker.
– Ungdommer som Mustafa, skal ikke gå gjennom livet i usikkerhet på denne måten. Derfor kommer vi til å jobbe for at Mustafa-saken også fører til at systemet endres, sier SVs innvandringspolitiske talsperson, Grete Wold.
Une på avviser på sin side at Hasan-saken skaper presedens for barn i samme situasjon.
– Dette er en veldig spesiell sak som ikke ligner på særlig mange andre saker. Den er avgjort etter en konkret vurdering av innholdet i akkurat denne saken, slik den står akkurat nå, sier Østraat.
Ikke lenge etter skrev mer enn 100.000 personer under på en underskriftskampanje for å sørge for at Hasan kunne bli i Norge.
Han ble også kåret til Årets navn 2021 i Nettavisen.
– Nye helseopplysninger har vært ett viktig moment i en helhetsvurdering. At han har tilbrakt mesteparten av barne- og ungdomstiden i Norge, er også vektlagt, sier avdelingsleder i Une, Terje Østraat, til Vårt Land.
Avgjørelsen skaper også reaksjoner politisk. Rødt mener avgjørelsen ikke bare er en seier for Mustafa, men også for alle dem som kjemper for en mer solidarisk politikk.
Saken har ført til stort engasjement, og Hasan har fått bred støtte fra lokalsamfunnet og politikere. En demonstrasjon utenfor Stortinget i november fikk mye oppmerksomhet og gjorde saken til en nasjonal nyhet.