reklame for Utvik Autoservice
Menu
Fra tirsdag klokken 12 må alle som ikke kan holde én meters avstand til hverandre i Oslos kollektivtrafikk, bruke munnbind. Men politiet kommer ikke til å bruke ressurser på å håndheve påbudet, opplyser de til NTB. Foto: Lise Åserud / NTB

Munnbindpåbudet i Oslo: Verken kommunen eller politiet kan håndheve regelen

Politiet vil ikke straffe folk som bryter munnbindpåbudet i Oslos kollektivtrafikk. Heller ikke kommunen eller Ruter har sanksjonsmuligheter.

Av NTB | 29.09.2020 15:38:09

Økonomi og næringsliv: Oslo kommune har ikke hjemmel til å straffe dem som bryter regelen, går det fram av den siste smittevernforskriften som ble lagt fram tirsdag.

«Det vil ikke blir etablert et særskilt håndhevingsregime for kontroll av overholdelse av regelverket. Kommunen har heller ikke hjemmel til å sanksjonere manglende bruk av munnbind,» heter det i forskriften.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) sa mandag at politiet skal «bruke noe ressurser» på å håndheve munnbindpåbudet.

– Det har vi ikke kapasitet til. Dersom det blir meldt om store problemer, så får vi revurdere, men vi kommer i utgangspunktet ikke til å bruke ressurser på det, sier Iversen til NTB tirsdag formiddag.

– Vi kommer ikke til å straffe folk som ikke bruker munnbind, slår han fast.

Munnbindpåbudet gjelder på alle offentlige transportmidler og på alle innendørs stasjonsområder når det ikke er mulig å holde én meters avstand til medreisende. Påbudet vil i første omgang vare i 14 dager.

Barn under 12 år er ikke omfattet av påbudet. Personer som av medisinske eller andre årsaker ikke kan bruke munnbind, er heller ikke omfattet.

– For at tiltaket skal ha ønsket effekt, er vi derfor avhengig av at den enkelte som reiser med offentlig transport, tar ansvar og følger påbudet, heter det i forskriften.

– Vi kan ikke nekte folk plass, sier kommunikasjonssjef Sofie Bruun til Dagsavisen.

De har heller ikke andre sanksjonsmuligheter, påpeker hun. Med en pågående vekterstreik kan ikke Ruter sette inn vektere for å passe på at folk overholder påbudet.

Helsebyråd i Oslo Robert Steen (Ap) setter sin lit til at folk vil oppleve det som være straff nok om politiet ber folk uten munnbind gå av trikken eller T-banen.

– Jeg antar at det er kjipt nok om du sitter på en trikk uten munnbind, og så kommer politiet og tar deg ut. Det er ikke noe hyggelig. Bare den sosiale opplevelsen vil være en straff som er kraftfull nok til at du neste gang tar på deg munnbindet, sa Steen mandag.

Men operasjonsleder Per-Ivar Iversen i Oslo politidistrikt avviser at politiet kommer til å gå inn på trikkene for å sjekke at folk har munnbindet på plass.

Ruter er tydelig på at de ikke kan nekte å frakte passasjerer som ikke bruker munnbind på buss, trikk eller T-bane.

(©NTB)

Flere nyheter: