Menu
Brannvesenets innsatsleder Geir Søndrål møtte pressen fredag kveld. Foto: Jil Yngland / NTB

Mulige luftlommer gir letemannskapene i Gjerdrum håp

Snaut tre døgn etter leirskredet i Gjerdrum har letemannskapene fremdeles håp om å finne overlevende. Ni personer er fremdeles savnet. Én person er funnet død.

Av NTB | 01.01.2021 21:53:00

Ulykker og naturkatastrofer: Sannsynligheten for å finne overlevende minsker for hver time som går, men nødetatene vil ikke betegne de savnede som antatt omkomne før det mottas andre medisinske vurderinger eller skredområdet er gjennomsøkt grundig nok.

– Vi jobber hele tida ut ifra at vi skal finne overlevende, etter vurderinger fra det medisinske apparatet. Luftlommer kan forsterke sjansen for overlevelse. Dette kan dannes ved at konstruksjoner skaper ei lomme hvor personen kan befinne seg, sier brannvesenets innsatsleder Geir Søndrål til Dagbladet.

De savnede er Eirik Grønolen, Irene Ruud Gundersen, Charlot Grymyr Jansen, Alma Grymyr Jansen, Bjørn-Ivar Grymyr Jansen, Ann-Mari Olsen-Næristorp, Victoria Emilie Næristorp-Sørengen, Marius Brustad, Lisbeth Neraas og Rasa Lasinskiene.

Det ble fredag ettermiddag gjort funn av en omkommet person i skredområdet i Gjerdrum. Politiet opplyser at den omkomne ikke er identifisert. Derfor er det formelt fortsatt ti savnede etter skredet, men politiets innsatsleder Roger Pettersen sa fredag kveld at den omkomne er en av de savnede.

– De harde konsekvensene av denne tragedien treffer oss. Vi må fordøye og ta imot. Vi er ikke uforberedt, men det er knalltøft, sa Andersen til TV 2 fredag kveld.

På spørsmål om det er mulig å finne overlevende i skredområdet, svarte han at han velger å høre på politiet.

– Jeg velger å høre på politiet når de sier de har en pågående redningsaksjon og velger å følge med når de sier at det hele er avsluttet. Man vil jo gjerne ha håp, men vi ser jo hvordan skredstedet ser ut, uttalte ordføreren.

– Vårt utgangspunkt er at det er fortsatt mulig å finne levende mennesker i skredområdet, så fortsatt er dette en redningsaksjon.

Fredag klokken 17 avsluttet bakkemannskapene sitt arbeid i skredområdet for dagen, og de vil gjenoppta arbeidet lørdag morgen ved dagslys. I mellomtiden fortsetter søket med droner og varmesøkende kameraer gjennom kvelden og natten.

Gjerdrum-ordfører Anders Østensen (Ap) sier at han velger å ha håp om at det er levende personer blant de savnede i skredmassene.

Politiets innsatsleder Dag André Sylju understreket fredag kveld at det fortsatt ikke kan utelukkes at noen av de savnede kan ha overlevd skredet, som gikk natt til onsdag.

(©NTB)

Flere nyheter: