Menu
Meng Wanzhou utenfor sitt hjem i Vancouver i Canada fredag. Flere medier melder at hun snart kan bli løslatt fra husarrest, etter at hun har inngått en avtale med amerikanske myndigheter. Foto: Darryl Dyck / The Canadian Press / AP / NTB

Mot løslatelse for Huawei-topp i Canada

En canadisk utleveringsdomstol har besluttet at Huawei-toppen Meng Wanzhou, som sitter i husarrest i Canada, kan løslates.

Av NTB | 25.09.2021 00:07:21

Kriminalitet og rettsvesen: Fredag ble utleveringssaken mot Meng avsluttet, og domstolen beordret at kausjonsbetingelsene blir fjernet. Det betyr at hun blir løslatt og at den tre år lange juridiske sagaen nærmer seg slutten.

Avgjørelsen fra høyesterett i British Columbia kom etter at Meng inngikk en avtale med amerikanske påtalemyndigheter for å unngå å bli siktet for bedrageri.

Meng har gått med på å ikke bestride amerikanske myndigheters framstilling av enkelte fakta som er beskrevet i et dokument som ennå ikke er offentliggjort.

Overholder hun avtalen, vil anklager om bedrageri bli droppet. USA trekker i samme avtale kravet om at hun skal utleveres, noe som åpner for at Meng kan returnere til Kina.

Meng er Huaweis finansdirektør og datter av den kinesiske telekom-gigantens grunnlegger Ren Zhengfei.

Pågripelsen og varetektsfengslingen av Meng har bidratt til å forverre forholdet mellom Canada og Kina. Dersom hun faktisk blir løslatt, kan det få betydning for to canadiere som sitter fengslet i Kina. Den ene, Robert Schellenberg, er dømt til døden for narkotikasmugling, mens forretningsmannen Michael Spavor er dømt til elleve års fengsel for spionasje.

Tidligere fredag ble det holdt et rettsmøte om Mengs sak i New York. Her opplyste USAs justisdepartement at de hadde inngått en avtale med henne.

Meng ble pågrepet i Canada i 2018 på grunn av en utleveringsbegjæring fra USA. Hun har vært anklaget av amerikanske myndigheter for bedrageri og brudd på amerikanske sanksjoner mot Iran. Hun har hele tiden sagt at hun er uskyldig og at saken er politisk motivert.

(©NTB)

Flere nyheter: