Menu
Mandag ettermiddag skal det første gjennombruddet i EU-forhandlingene ha kommet. Foto: John Thys, Pool Photo via AP / NTB scanpix

Mot gjennombrudd i EUs korona-forhandling

EU-landene skal ha blitt enige om hvor mye i den omstridte korona-krisepakken som skal være tilskudd og hva som skal være lån.

Av NTB | 20.07.2020 20:17:53

Økonomi og næringsliv: Opprinnelig krevde Nederland, Sverige, Danmark og Østerrike, kjent som «de sparsommelige fire», at all krisehjelp måtte gis som lån. Etter hvert har de godtatt en kombinasjon av lån og tilskudd.

Før toppmøtet hadde EU-president Charles Michel lagt opp til at tilskuddsdelen skulle være på 500 milliarder euro, mens 250 milliarder skulle gis som lån med betingelser.

Lånedelen skal ifølge diplomatene være på 360 milliarder euro, rundt 3.800 milliarder kroner.

Mot å gå med på dette får Nederland, Sverige, Danmark og Østerrike rabatt på EU-kontingenten. For Danmarks del utgjør rabatten ifølge diplomatiske kilder 322 millioner euro i året, for Sveriges del 1.069 millioner årlig.

– Forslaget er frukten av en stor felles jobb med alle stats- og regjeringssjefene. Jeg er sikker på at vi kommer fram til en avtale, selv hvis det blir vanskelig og krever ytterligere arbeid, sa han.

Spørsmålet om korona-tilskuddene er et av flere betente spørsmål som gjenstår. Blant annet er det vanskelige forhandlinger om langtidsbudsjettet og vilkårene knyttet til gjenreisningspakken.

På forhandlingenes fjerde dag mandag skal de være oppnådd enighet om at tilskuddene skal være på 390 milliarder euro, drøyt 4.100 milliarder kroner, opplyser EU-diplomater.

Michel opplyste mandag kveld at han har sendt et kompromissforslag til EU-landene.

(©NTB)

Flere nyheter: