Menu
Statsminister Katrin Jakobsdottir sier det kommer til å bli krevende å danne en ny regjering. Foto: Arni Torfason / AP / NTB

Mot flertall for Islands koalisjonsregjering

Islands koalisjonsregjering ligger an til å få flertall i lørdagens valg, viser foreløpige valgresultat.

Av NTB | 26.09.2021 04:37:33

Politikk: Regjeringen består i dag av Selvstendighetspartiet, De venstregrønne og Fremskrittspartiet, hvor sistnevnte tilsvarer det norske Senterpartiet. Partiene har sikret seg 37 av 63 seter i nasjonalforsamlingen Alltinget i de siste tallene som kom klokken 07.20 islandsk tid, 09.20 norsk tid.

Statsminister Katrin Jakobsdottir fra De venstregrønne har tapt stemmer til sine regjeringspartnere, og det gjenstår å se om de tre partiene fortsetter samarbeidet også etter valget og om Jakobsdottir fortsetter som statsminister.

– Vi må se hvordan regjeringspartiene gjør det samlet og hvordan vi gjør det, sa Jakobsdottir til nyhetsbyrået AFP samtidig som foreløpige resultater viste at hennes parti taper ett av de elleve mandatene det vant i 2017.

Det endelige resultatet ventes i løpet av søndag.

Jakobsdottirs parti, De venstregrønne, har ifølge de foreløpige tallene tapt tre seter, og gått ned 4,2 prosentpoeng.

Det største partiet i regjeringen, Selvstendighetspartiet, ligger uforandret på 16 seter selv om også de har tapt velgere. Foreløpig har de en 1,4 prosentpoeng mindre oppslutning enn de hadde i 2017.

– Jeg vet at resultatene gjør det komplisert og at det kommer til å bli komplisert å danne en ny regjering, sier Jakobsdottir.

Foreløpig har åtte partier kapret seter i nasjonalforsamlingen, melder RUV. Det liberale Senterpartiet, som gjorde et godt valg for fire år siden, så tidligere ut til å være ute fra Alltinget – men klokken 07.20 islandsk tid lå de inne med tre seter.

Valgets store vinner ser så langt ut til å bli det islandske senterpartiet, Fremskrittspartiet, som har klatret nesten sju prosentpoeng fra forrige valg og kan kapre fem nye plasser i Alltinget sammenlignet med forrige valg.

Så mange som ni partier var ventet å kunne få plass i Alltinget, noe som stykker opp det politiske landskapet enda mer enn før. Det gjør det også vanskelig å forutse hvilke partier som kan komme til å danne en koalisjon.

(©NTB)

Flere nyheter: