reklame for Jakobsen Energiservice
Menu
Frp-leder Siv Jensen (t.v.) og finanspolitisk talsperson Sylvi Listhaug forlater Statsministerens kontor i Oslo etter nye møter i budsjettforhandlingene med regjeringspartiene. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Mot budsjettenighet med kraftige avgiftskutt

Solid på overtid skal de fire borgerlige partiene være i ferd med å lande en budsjettenighet. Avtalen skal innebære milliarder i avgiftskutt, også på vin og øl.

Av NTB | 01.12.2020 15:08:03

Politikk: Fremskrittspartiet innkalte tirsdag sine organer til et digitalt møte for å ta stilling til det som ligger på bordet, får NTB opplyst.

NRK meldte først at Frp hadde innkalt partiets landsstyre klokken 16 tirsdag for å godkjenne en mulig budsjettavtale.

Partene planlegger å presentere en overenskomst tirsdag kveld, etter det NTB forstår. Finansdebatten i Stortinget holdes torsdag.

En eventuell budsjettenighet vil, etter det NTB forstår, inneholde solide gjennomslag for Fremskrittspartiet på en rekke områder.

Ifølge TV 2s kilder har KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad gått med på «en betydelig reduksjon» i alkoholavgiften på øl og vin. KrF innkalte til ekstraordinært gruppemøte for å behandle den foreslåtte budsjettavtalen klokken 16.

Avgiftene på alkohol skal settes ned med 10 prosent og avgiften på snus med 25 prosent, hvis budsjettavtalen signeres, ifølge TV 2.

Også i Venstre går det mot et gruppemøte tirsdag ettermiddag, etter det NTB forstår.

Frp-leder Siv Jensen har også krevd et milliardbeløp til pensjonistene i forhandlingene, for å sikre økt kjøpekraft for denne gruppen neste år.

Frp krevde før forhandlingene kutt i bistandsbudsjettet og i antallet kvoteflyktninger Norge skal ta imot neste år. Underveis i samtalene har Jensen gang på gang understreket at partiet vil ha innstramminger i asyl- og innvandringspolitikken.

I tillegg ligger Frp nå an til å få et solid gjennomslag for sitt krav om mer penger til asfaltering og rassikring. Norske entreprenørbedrifter viser til at mengden ny asfalt har gått sterkt tilbake i 2020 og ber Stortinget sikre en asfaltmilliard i 2021 for å unngå at den negative trenden fortsetter.

Frp får også gjennomslag for en solid pott med penger til en pakke for å hjelpe maritim næring gjennom koronakrisen, får NTB opplyst.

Det er ikke kjent om Frp har lyktes med å få reversert regjeringens kutt på 300 millioner i den såkalte nettolønnsordningen for sjøfolk eller det foreslåtte kuttet i pensjonstilskuddet til private barnehager.

Budsjettsamtalene fortsatte blant finanspolitikerne på Stortinget, men ble flyttet opp til partilederne 21. november.

Finansinnstillingen ble avgitt allerede sist fredag, uten noen avtale. Det betyr at en eventuell budsjettavtale vil bli fremmet i salen før finansdebatten torsdag.

Fremfor alt får Frp et stort avgiftskutt på varer som er spesielt utsatt for grensehandel, som snus, brus og sjokolade, får NTB opplyst. Beløpet skal være i milliardklassen, men det er ikke kjent nøyaktig hvor stort avgiftskuttet blir.

Frp og regjeringspartiene Høyre, Venstre og KrF er allerede enige om en krisepakke på 22,1 milliarder kroner til koronarammede bedrifter og kommuner.

Budsjettforhandlingene startet 9. november, men dagen etter la regjeringen fram en ny koronapakke. Dermed gikk den første uken med til å få på plass en enighet om den. Frp fikk forhandlet opp størrelsen på pakken med 4,4 milliarder kroner.

Flere nyheter: