reklame for Haugesund Hudpleieklinikk
Menu
Ordfører Hanne Tollerud under pressekonferansen onsdag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Moss-ordfører ber folk ikke skylde på hverandre for koronautbrudd

Moss kommune avlyser alle større jubileumsarrangementer de neste 14 dagene som følge av koronapandemien. Ordføreren ber folk avstå fra jakt på syndebukker.

Av NTB | 29.07.2020 14:33:02

Medisin og helse: Avlysningen omfatter arrangementer som kan samle over 200 mennesker, opplyste ordfører Hanne Tollerud (Ap) på en pressekonferanse onsdag. I tillegg avlyses Christian Frederik-løpet, som skulle ha vært holdt i Nesparken 15. august. Byfestdagene var planlagt 13. til 15. august.

– Dette er arrangementer som var ment å samle mange mennesker. Tiden er ikke inne for det nå, sier ordføreren.

– 300-årsjubileet til Moss vil gå inn i historien som det jubileet der vi satte folkehelsa i fokus, sier ordfører Tollerud.

Det er registrert 24 smittetilfeller i et nytt lokalt utbrudd i byen. Fortsatt arbeides det med smittesporing, og totalt har 126 personer fått påvist smitte.

– Ingen skal føle skam, og vi skal ikke skylde på hverandre, sier hun.

Kommunen jobber nå iherdig med å få kartlagt smitteveiene og hvem som har smittet hvem.

– Vi er avhengige av godt samarbeid og at folk våger å fortelle oss sannheten uten at de er redde for konsekvensene, forteller kommuneoverlege Kristian Krogshus til VG.

Kommunen venter fremdeles svar på 190 prøver som er tatt de to siste døgnene, opplyser Krogshus.

– Vi regner det som sikkert at vi får svar på prøvene i løpet av dagen. Vi er avhengige av god testkapasitet fremover, sier han til TV 2.

– Kommunen har sviktet, det er det ingen tvil om, og det beklager jeg sterkt, sier han til TV 2.

Han understreker at de nå jobber med å ta grep for å bedre situasjonen.

– Det har vært en solid økning i antall tester på koronalegevakten. Mandag var det over 100 tapte anrop, så nå skal vi oppbemanne legevakten, sier overlegen til Moss Avis.

– Vi kjenner foreløpig bare til smittede fra det første selskapet, og det fant sted i Sarpsborg. De smittede fra dette selskapet bor i Moss, og derfor er det kommuneoverlegen i Moss som koordinerer smittesporingen. Kommunene samarbeider godt og får bistand fra Folkehelseinstituttet, sier Krogshus.

Kommunen kontakter alle gjester i de tre selskapene for å kartlegge symptomer, og kommuneoverlegene i Moss, Sarpsborg, Fredrikstad, samt smittevernoverlegen i Oslo samordner innsatsen. Også Folkehelseinstituttet er med i dette arbeidet.

Arrangementene skulle ha vært en del av feiringen av at det 10. august i år er 300 år siden Moss fikk bystatus av Fredrik IV.

– Vi har ingen grunn til å tro at noen har brutt smittevernreglene eller opptrådt uansvarlig, sier ordføreren, som vil unngå spekulasjoner, konflikt og splittelse.

Ifølge kommuneoverlegen knyttes den store økningen i antall smittede i Moss til tre såkalte smitteklynger, hvorav to av de er knyttet til reise til «grønne» land.

Ifølge Moss Avis hadde koronalegevakten mandag over 100 tapte anrop, og flere frustrerte innbyggere slet med å komme gjennom. Når det gjelder spørsmål om forberedelse og kapasitet, legger Krogshus seg flat:

Den siste klyngen – som har gitt den største økningen – knyttes til et bryllup der det har vært private selskaper i Oslo og Sarpsborg i perioden 19. juli til 26. juli.

(©NTB)

Flere nyheter: