reklame for Haugesund Hudpleieklinikk
Menu
Ordfører Hanne Tollerud under pressekonferansen onsdag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Moss kommune har ikke full oversikt over smittekjeden

Moss kommune mangler en komplett oversikt over gjestene i en bryllupsfest som knyttes til det nye smitteutbruddet, sier kommuneoverlege Kristian Krogshus.

Av NTB | 29.07.2020 22:33:04

Medisin og helse: Det har i løpet av de siste ukene blitt registrert 24 smittetilfeller i et nytt lokalt utbrudd i Moss, og totalt har 126 personer fått påvist smitte i kommunen.

Onsdag kveld jobbes det iherdig med å få kartlagt smitteveiene og hvem som har smittet hvem.

Ifølge kommuneoverlege Krogshus kan den store økningen i antall smittede i Moss kobles til tre såkalte smitteklynger, hvorav to av de er knyttet til reise til «grønne» land.

– Arrangøren kan ikke gi oss et tall. Vi har ikke komplett gjesteliste over de ulike selskapene i forbindelse med bryllupet. På den første listen vi fikk, som gjaldt det første selskapet, sto det 25 navn. Det har vært flere gjester til stede. Så ved hjelp av å ringe til alle som er på listen, vil vi få oversikt, sier Krogshus til VG.

Han legger til at flere ikke tar telefonen når de ringer, og han oppfordrer alle som har vært på en av de tre brullypsfestene, om å ta kontakt med kommunen.

Innsatsen er samordnet mellom kommuneoverlegene i Moss, Sarpsborg, Fredrikstad, samt smittevernoverlegen i Oslo. Også Folkehelseinstituttet er med i dette arbeidet.

– Vi regner det som sikkert at vi får svar på prøvene i løpet av dagen. Vi er avhengige av god testkapasitet fremover, sier han til TV 2.

Ifølge Moss Avis hadde koronalegevakten mandag over 100 tapte anrop, og flere frustrerte innbyggere slet med å komme gjennom. Når det gjelder spørsmål om forberedelse og kapasitet, legger Krogshus seg flat:

– Kommunen har sviktet, det er det ingen tvil om, og det beklager jeg sterkt, sier han til TV 2.

Han understreker at de nå jobber med å ta grep for å bedre situasjonen ved å blant annet oppbemanne legevakten.

Avlysningen omfatter arrangementer som kan samle over 200 mennesker, opplyste ordfører Hanne Tollerud (Ap) på en pressekonferanse. I tillegg avlyses Christian Frederik-løpet, som skulle ha vært holdt i Nesparken 15. august. Byfestdagene var planlagt 13. til 15. august.

Arrangementene skulle ha vært en del av feiringen av at det 10. august i år er 300 år siden Moss fikk bystatus av Fredrik IV.

– 300-årsjubileet til Moss vil gå inn i historien som det jubileet der vi satte folkehelsa i fokus, sier ordfører Tollerud.

– Vi har ingen grunn til å tro at noen har brutt smittevernreglene eller opptrådt uansvarlig, sier Tollerud, som vil unngå spekulasjoner, konflikt og splittelse.

– Ingen skal føle skam, og vi skal ikke skylde på hverandre, sier hun.

Den siste klyngen – som har gitt den største økningen – knyttes til et bryllup der det har vært private selskaper i Oslo og Sarpsborg i perioden 19. juli til 26. juli.

Kommunen venter fremdeles svar på 190 prøver som er tatt de to siste døgnene, opplyser Krogshus.

Tidligere onsdag ble det kjent at Moss kommune avlyser alle større jubileumsarrangementer de neste 14 dagene som følge av koronapandemien.

Hun legger også vekt på at folk ikke må jakte syndebukker som følge av det nye smitteutbruddet.

(©NTB)

Flere nyheter: